Глави держав Європейського Союзу на зустрічі в четвер домовилися про нарощування подальшої військової підтримки України, а також спрямування зусиль для притягнення до відповідальності Росію за воєнні злочини.

Про це йдеться в оприлюднених у четвер висновках саміту ЄС.

“Європейський Союз залишається відданим наданню політичної та військової підтримки Україні Україні, зокрема через Європейський фонд миру та Місію ЄС з військової допомоги на підтримку України, а також шляхом посилення двосторонньої підтримки, зокрема, у сфері протиповітряної оборони та розмінування. протиповітряної оборони та допомоги у розмінуванні”, – йдеться в документі.

Європейська рада, як зазначається, також підтримує зусилля для забезпечення повної відповідальності за воєнні злочини та інші найтяжчі злочини у зв’язку з агресивною війною Росії проти України, зокрема шляхи забезпечення відповідальності за злочин агресії.

Серед них згадується також подальша робота з метою використання заморожених у ЄС російських активів для відновлення України та з метою відшкодування завданих їй збитків.

Лідери держав ЄС підкреслили, що будуть продовжувати посилення колективного тиску на Росію з метою припинення її агресивної війни та виведення її військ з України.

“(Європейська рада) вітає посилення обмежувальних заходів ЄС проти Росії, зокрема через дев’ятий пакет обмежувальних заходів ЄС та обмеження міжнародних цін на нафту… Європейський Союз готовий і надалі посилювати обмежувальні заходи”, – йдеться у висновках.

Також лідери держав ЄС констатували, що готові підтримати ініціативу України щодо досягнення справедливого миру й що “на сьогоднішній день Росія не продемонструвала жодної справжньої готовності щодо справедливого та сталого миру”.

Нагадаємо, станом на кінець листопада Європейський Союз надав Україні понад 8 мільярдів євро військової допомоги. Крім того, Рада ЄС раніше досягла політичної згоди щодо збільшення обсягу Європейського фонду миру, з якого ЄС відшкодовує державам-членам поставки озброєння Україні, на 2 мільярди євро.

Також зазначимо: постійні представники країн Європейського Союзу в четвер увечері погодили дев’ятий пакет санкцій проти Росії.

Про це спершу повідомили інформагенції AFP, Reuters і DPA з посиланням на дипломатичні джерела.

Як уточнює брюссельський кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Джозвяк, письмова процедура погодження санкцій завершиться до обіду п’ятниці.

Пізінше про узгодження нового санкційного пакета оголосило чеське головування в Раді ЄС.

До санкційного списку, представленого Європейською комісією 7 грудня, пропонують додати близько 200 фізичних осіб та компаній, серед яких військові, представники оборонпрому, члени Держдуми і Ради Федерації, міністри, губернатори й політики.

Раніше повідомлялося, що країни Балтії та Польща блокують ухвалення нового пакета санкцій Європейського Союзу, оскільки деякі країни запропонували пом’якшити їх під приводом забезпечення експорту продовольства.

Про це сказав у парламенті міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

“Спочатку це був список із 1500 осіб і компаній, зараз він трохи звузився. Ці пропозиції звільнили би приватні кошти, якби держави виявили зв’язок цих коштів із продовольчою безпекою. Важко сказати, як приватні кошти олігархів пов’язані з продовольчою безпекою – ми порушували це питання. Ми розуміємо і занепокоєння партнерів у Європі в деяких конкретних випадках”, – сказав Ландсбергіс.

Однак, за його словами, у таких випадках ситуацію можна вирішувати за допомогою пояснень Єврокомісії.

“Якби зробили такого розміру політичну діру, яку схвалили б усі країни ЄС, я думаю, це використовували б не тільки для вирішення всіх питань, а й для значного обходу санкцій. Ця дискусія триває. Литва і Польща зупинили ухвалення пакета. Можливо, дискусію перенесуть на Європейську раду”, – сказав міністр.

За словами Ландсбергіса, Литва і Польща зупинили ухвалення дев’ятого пакета, цю позицію підтримують й інші країни Балтії.