$39.78 €42.38
menu closed
menu open
weather +11 Київ

"Пішов геть, нікчема". Соловйов відмовився від дебатів із Гіркіним. Бойовик у відповідь назвав пропагандиста "гумовим виробом" і "лайном"

"Пішов геть, нікчема". Соловйов відмовився від дебатів із Гіркіним. Бойовик у відповідь назвав пропагандиста "гумовим виробом" і "лайном" Гіркін і Соловйов продовжують публічну суперечку, обзиваючи один одного "лайном" і "нікчемою"
Скріншот: Телеканал ICTV; 24 Канал / YouTube
Російський пропагандист Володимир Соловйов відмовився від дебатів із колишнім ватажком бойовиків "ДНР" Ігорем Гіркіним. Рішення пропагандист озвучив в ефірі своєї програми на каналі "Россия 1" 15 грудня, повідомили пропагандистські видання Lenta.ru і "Блокнот".

Суперечка між пропагандистом і бойовиком спалахнула раніше цього тижня. Соловйов прокоментував поїздку Гіркіна на фронт в Україну. "Ось цей – поїхав повоювати. Обісрався і повернувся... Стратег хріновий. Слов'янськ просрав, відкотився до Донецька, у Донецьку його ледве не вбили за зраду, утік звідтіля, спробував повернутися”, – заявив пропагандист. Гіркін у відповідь обізвав Соловйова "гумовим виробом №2" і заявив, що готовий на "будь-які публічні дебати" з ним.

Соловйов в ефірі своєї програми сказав, що Гіркіна в Донецьку "ненавидять так, що уявити неможливо".

Він дорікнув бойовику тим, що той у 2017 році проводив дебати з російським опозиціонером Олексієм Навальним, а у 2020 році дав інтерв'ю українському журналісту, засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

"Цей дурень намагається мене викликати на якусь бесіду. Із ким? Ти, нікчема, із Навальним базікав, із Гордоном базікав. Пішов геть!" – заявив пропагандист.

Бойовик відповів 19 грудня, що не здивувався рішенню Соловйова.

"Мені нема чого додати до написаного раніше: Володимир Рудольфович – "гумовий виріб №2". Утім, я в цьому ніколи й не сумнівався... Єдине, що можу додати: я з таким лайном "в одному окопі" ніколи не був і не буду. Хоча б тому, що це лайно в окопи якщо колись і потрапить, то тільки до штрафної саперно-будівельної роти... Та й то... 100% заздалегідь устигне втекти, наприклад, в Ізраїль, де (на відміну від мене) в усієї цієї компанії купа рідні... А до їхнього нинішнього "окопу" мене й калачем не заманиш", – написав Гіркін у Telegram.

Контекст

Гіркін у 2014 році брав участь у бойових діях на Донбасі, очолював незаконне збройне формування "ДНР". Під його керівництвом у квітні бойовики захопили Слов'янськ Донецької області. У липні бойовики на чолі з Гіркіним покинули місто й переїхали до Донецька. На початку серпня стало відомо, що Гіркін повернувся до Росії.

В Україні Гіркін перебуває в розшуку. Йому висунули підозри за низкою статей Кримінального кодексу України, зокрема, йому інкримінують створення терористичної групи або терористичної організації, масові заворушення, терористичний акт, захоплення державних або цивільних будівель чи споруд. Він перебуває під санкціями ЄС, США, Великобританії, Канади, Австралії, України й інших країн.

Протягом останніх років він вів YouTube-стрими, у яких критикував дії російської влади.

У жовтні 2022 року Гіркін намагався знову потрапити на війну в Україні, але не зміг і звинуватив у цьому керівництво Росії. За словами бойовика, він прибув на підконтрольну "ДНР" територію 14 жовтня, де написав заяву із "проханням про добровільну мобілізацію". У листопаді Гіркіна відрядили до міста Сватова Луганської області. Там він з'ясував, що не перебуває у штаті полку. На думку Гіркіна, усе це сталося "під тиском зверху".

Гіркін є фігурантом справи про збиття на Донбасі у 2014 році малайзійського літака Boeing 777, коли загинуло 298 людей. 17 листопада 2022 року Окружний суд Гааги визнав Гіркіна одним із винних в аварії рейсу МН17. Його засудили до довічного ув'язнення.