За наслідками тривалих обговорень та дискусій, під головуванням Голови ЕГ пані Ксолісіль Ханіель, 13 грудня п.р. було проведено віртуальне засідання керівного органу ЕГ, за результатами якого досягнуто консенсус щодо публічного реагування організації на війну рф проти України та визнання ризиків які несе ця агресія для співтовариства фінансових розвідок.

Так, 15 грудня п.р. Голова ЕГ оприлюднила Заяву, в якій виразила глибоку стурбованість руйнівними наслідками російської військової агресії проти України та їх негативним впливом на Державну службу фінансового моніторингу України (ПФР України).

У Заяві, зокрема йдеться про те, що події в Україні, перешкоджають фундаменту взаємної довіри між юрисдикціями-членами ЕГ і негативно впливають на успіх спільних зусиль з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (ПВК/ФТ).

Виходячи з прерогативи захисту інтересів, цілей та завдань ЕГ, як зазначено в Статуті та Принципах щодо обміну інформацією між підрозділами фінансової розвідки ЕГ, погоджено застосування таких заходів щодо росфінмоніторингу (ПФР рф):

  1. Позбавити росфінмоніторинг права проведення засідань ЕГ.
  2. Позбавити росфінмоніторинг можливості займати формальні керівні, консультативні і представницькі посади в ЕГ.
  3. Позбавити росфінмоніторинг привілеїв фізично бути присутніми на засіданнях ЕГ і можливості брати участь у проектах. Росфінмоніторингу буде дозволено відвідувати засідання лише віртуально, якщо така можливість буде надана організатором таких засідань.
  4. Розірвати договір з надання матеріальної підтримки росфінмоніторингом Секретаріату ЕГ.
  5. Призупинити членські внески росфінмоніторингу (включаючи ті, які здійснюються від його імені).
  6. Призупинити виконання корпоративних зобов’язань росфінмоніторингу з розрахунку на те, що виплати відновляться після завершення поточної кризи.

Це рішення прийнято також з метою захисту цілісності, репутації та взаємної довіри ЕГ серед її членів, підтвердження відданості ЕГ міжнародній спільноті ПВК/ФТ, зміцненню відносин та співпраці ЕГ з організаціями-спостерігачами, міжнародними партнерами та донорськими організаціями, а також щоб забезпечити відповідність своєї корпоративної політики та практики глобальним (фінансовим) санкціям.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Голова Держфінмоніторингу Ігор Черкаський відзначив:

«Це унікальне рішення об’єднання фінансових розвідок світу, яке спрямоване на відновлення довіри та захист цілісності системи глобального інформаційного обміну чутливою фінансовою інформацією.

Дякуємо керівництву Егмонтській групі, її Секретаріату та нашим колегам із фінрозвідок цивілізованих країн за рішення щодо засудження агресії, підтримку заходів для захисту інтересів ЕГ та суттєві обмеження для росфінмоніторингу.

Ми будемо продовжувати наполегливо працювати з міжнародними партнерами для вжиття подальших заходів з метою відновлення справедливості та ізоляції і санкціонування країни-агресора та її державних інституцій на майданчиках ПВК/ФТ».