$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +11 Київ

Подоляк: Росії, особливо Путіну й Пєскову, необхідно прийняти "нову реальність"

Подоляк: Росії, особливо Путіну й Пєскову, необхідно прийняти "нову реальність" Подоляк заявив, що Росія, розв'язавши війну в Україні, заслужила неповагу й репутацію країни-монстра
Фото: president.gov.ua
Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк 14 грудня у Twitter заявив про те, що президенту РФ Володимирові Путіну та його прессекретарю Дмитрові Пєскову, які повторюють тезу про "нові реалії" у вигляді нібито "приєднаних" до Росії українських територій, самим необхідно прийняти "нову реальність".

"Росії (особливо суб’єктам Путіну та Пєскову) необхідно прийняти "нову реальність". Немає вкрадених українських територій у складі РФ "назавжди". Є лише втрата репутації країни-монстра, російські військові поразки, знищена контрактна армія, санкції та зневажливе ставлення навіть в ОДКБ", – написав Подоляк.

13 грудня Пєсков, відповідаючи на запитання про можливість початку виведення військ з України до кінця року на пропозицію президента України Володимира Зеленського, заявив, що "про це не може йтися".

На думку прессекретаря Путіна, Україна має "зважати на реалії, які склалися за весь цей час". Такими "реаліями" Пєсков назвав спробу анексії частини територій України під час псевдореферендумів цієї осені.

На його думку, "в Російській Федерації з'явилися нові суб'єкти" внаслідок цих псевдореферендумів і "без урахування цих нових реалій будь-яке просування вперед" у межах врегулювання неможливе.

Контекст

Під час псевдореферендумів у вересні було здійснено спробу анексувати частини Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей. Україна й міжнародна спільнота результатів псевдореферендумів не визнали, ЗСУ продовжили контрнаступ, який почали наприкінці серпня на початку вересня. Під час цього контрнаступу звільнили тисячі кілометрів території, зокрема правобережну частину Херсонської області.

30 вересня Путін у зверненні, присвяченому незаконній анексії українських територій, висунув вимогу до України припинити вогонь і негайно сісти за стіл переговорів, водночас відкинувши, що повернення Україні її територій буде на порядку денному.

У відповідь президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна хоче досягти домовленості із РФ, але з нинішнім президентом це неможливо. "Він не знає, що таке гідність і чесність. Тому ми готові до діалогу з Росією, але вже з іншим президентом", – сказав він.

15 листопада на саміті G20 Зеленський презентував українську формулу миру, до якої входить 10 пунктів. Вона передбачає координацію міжнародних зусиль щодо встановлення ядерної, енергетичної та продовольчої безпеки. Одним із головних положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. Саміт щодо виконання формули Україна, за словами Зеленського, планує провести цієї зими.

12 грудня Зеленський виступив із закликом до Росії розпочати виведення військ. "Різдво за григоріанським календарем, Новий рік, Різдво за юліанським календарем. Це час, коли нормальні люди думають про мир, а не про агресію. Я пропоную Росії хоча б спробувати довести, що вона здатна відмовитися від агресії. Було б правильно саме на це Різдво почати виведення російських військ із міжнародно визнаної території України", – сказав він.

На думку Зеленського, відповідь із Москви покаже, "чого там насправді хочуть".