fbpx

Вплив місяця на клювання риби. За якого Місяця краще клює риба?

Незважаючи на те, що вплив фаз Місяця на клювання риби не всіма сприймається як важливий фактор, такий як, наприклад, тиск або вітер, його не можна недооцінювати.

Загальноприйнятим фактом, і те, що це живі організми, зокрема людина схильний до впливу умов довкілля.

Місячний цикл

Місяць є супутником, що обертається навколо Землі. Вона впливає на гравітацію та магнітні поля. Повний цикл, протягом якого місяць обходить Землю, становить 29,5 діб і називається місячним місяцем. У свою чергу місячний місяць ділиться на вісім фаз.

Фази місяця
1, молодик – стан, коли Місяць не видно; 2, молодий місяць; 3, перша чверть; 4, місяць, що прибуває; 5, повний місяць – стан, коли освітлений весь Місяць цілком;
6, спадна місяць; 7, остання чверть; 8, старий місяць

Теорії впливу Місяця на рибу
Вивченнями впливу Місяця на водних мешканців займалися різні рибалки та вчені. Найвідоміші з них Джон Олден Найт та іхтіолог Г. В. Нікольський.

«Солунарна теорія» (назва Solunar походить від латинського коріння Sol — сонце і Lun — місяць), була запропонована американцем Джоном Олденом Найтом ще 1926 року.

Відповідно до його теорії основними чинниками, що сильно впливають на клювання риби – є Сонце, Місяць і пов’язані з їх впливом, припливи-відливи. Найт вивчив понад 200 рибальських звітів і з’ясував, що 90% риби було спіймано в період молодика та у темний час доби.

Іхтіолог Г. В. Нікольський присвятив цьому питанню досить багато часу і зміг довести теорію взаємного зв’язку місячного циклу та поведінки риб.

Він зробив такі висновки: Під час припливів на поверхню піднімається багато їжі через затоплення великих ділянок водою. Риба в цей період і мирна та хижа активна.
Кількість відбитого сонячного світла залежить від погоди (хмарності) та фази Місяця. Чим більше світла, тим вдаліша рибалка.

При якому Місяці краще клює риба
Зараз існує кілька різних версій впливу фаз Місяця на клювання риби. Розглянемо основні:

1. Згідно з першою версією, вважається, що 90% уловів за все життя припаде на фази повного місяця і молодика. Ідея лову по фазах Місяця полягає в тому, що чим більше приплив, тим активніша риба. Найсильніші припливи трапляються двічі на місяць: під час молодика та повного місяця. Ця версія найбільш актуальна для місць, припливи та відливи найбільш виражені, наприклад, на узбережжях океану.

2. Друга версія говорить, що саме в дні молодика і повного місяця спостерігається найнижча рибна активність і, відповідно, її клювання. Відмінним часом для риболовлі вважаються дні молодого Місяця, які починаються через 3 дні після молодика і кілька днів за тиждень до молодика.

Залежність фаз місяця та клювання
На малюнку вище відображено 28 станів Місяця, незважаючи на те, що місячний місяць складається з 29,5 діб. Справа в тому, що молодик і повний місяць тривають трохи більше ніж 1 добу.

3. Також є твердження, що ловити рибу слід тільки в повний місяць вночі. Теорія тут така, що світло Місяця дозволяє рибі краще бачити. Адже при цьому, як приємно, у ясну, теплу та місячну ніч постояти зі спінінгом на березі та ловити рибу без допомоги набридливого ліхтаря! Можна спробувати зловити хижака на поверхневі приманки, проводячи їх місячною доріжкою. Ефект від сплеску атакуючої риби гарантовано захоплює!

Як визначити клювання по Місяцю
Існує багато сайтів, де вказано, яка фаза Місяця відповідає дню календаря. Наприклад, на 10 липня 2021 року випадає молодик. Отже, за другою теорією найкраще клювання буде 14-18 липня. А за третьою теорією, на рибалку треба йти в день молодика, 10 липня.

Фази Місяця: морська та океанічна рибалка
Зовсім інша справа, коли мова заходить про морську або океанічну рибалку. Адже саме місяць «винний» у таких явищах, як припливи та відливи. Але не лише вона. Сонце також впливає це дивовижне явище природи. Найвищі припливи-відливи, так звані сизигії, відбуваються в період молодика або повного місяця, коли положення Сонця, Землі та Місяця відносно один одного знаходиться на одній лінії, і обидва небесні тіла по відношенню до нашої планети діють синхронно. Коли Місяць знаходиться за Землею, щодо Сонця, настає повний місяць, а коли перед, то, відповідно, молодик.

У першу та останню чверть фаз Місяця, коли освітлена половина її видимої частини, припливи-відливи виражені найменш яскраво. Але саме в цей період клювання риби під час припливу найбільш інтенсивне.

Можливо, тільки через це, твердження про те, що в молодик і повний місяць клює слабко, було автоматично перенесено на прісноводні водойми.

Насправді на наших внутрішніх озерах, водосховищах і ставках також бувають цикли припливів-відливів. Але вони мікроскопічно малі через непорівнянний обсяг води.

Висновки
З усього перерахованого слід зробити такі висновки:

На великих водоймах (при морській чи океанічній риболовлі) клювання риби значно збільшується під час припливу.Пояснюється це тим, що вода підтоплює берег, на якому велика різноманітність корму та риба про це знає, відповідно, у цей час прагне берега.
У різних своїх циклах Місяць дає різну кількість світла і, відповідно, освітленість водоймища змінюється. А разом із ступенем освітленості змінюється і поведінка риби. Світло Місяця дозволяє рибі краще бачити, а відтак і краще полювати.
Але не варто сліпо сподіватися тільки на Місяць, якщо погода не спекотна, то орієнтуватися в першу чергу потрібно на неї.
І все-таки, жоден учений не зможе дати точної відповіді на те, чи Місяць впливає на клювання риби чи ні. Кожен рибалка повинен спиратися насамперед на свої знання, спостереження, досвід, а от керуватися чи ні йому календарем рибалки, місячними фазами та всім іншим – особиста справа кожного.

You cannot copy content of this page