$39.78 €42.38
menu closed
menu open
weather +13 Київ

За даними ЗМІ, температура всередині пристикованого до МКС російського корабля підвищилася до +50 °C. "Роскосмос" прокоментував

За даними ЗМІ, температура всередині пристикованого до МКС російського корабля підвищилася до +50 °C. "Роскосмос" прокоментував Через проблеми із "Союзом" не змогли вийти у відкритий космос російські космонавти
Фото: РОСКОСМОС / Twitter (архів)
Через розгерметизацію системи терморегулювання російського космічного корабля "Союз МС-22", який пристиковано до Міжнародної комічної станції (МКС), температура всередині апарата підвищилася до +50 °C. Про це з посиланням на власні джерела повідомило 16 грудня агентство "РИА Новости".

Автори стверджують, що температура підвищилася до таких значень за добу.

Нібито фахівці "Роскосмосу" "працюють над її зниженням".

Співрозмовники агентства зазначають, що технічні проблеми, які виникли, можуть призвести до виведення приладу з ладу, оскільки "корабель буде перегріватися на Сонці й замерзати в тіні Землі".

"РИА Новости" опублікувало відео, на якому видно масштаб витоку із "Союз МС-22".

17 грудня "Роскосмос" оприлюднив у Telegram свою версію ситуації з температурою на пристикованому до МКС російському кораблі.

"Політ російського сегмента МКС триває штатно. [...] Температура в житловому обсязі корабля (апараті, що спускають, і побутовому відсіку) і його приладно-агрегатному відсіку наразі в заданих межах – приблизно +30 °C", – ідеться в повідомленні.

Через витік із "Союзу", який виявили 14 грудня, скасували вихід у відкритий космос російських космонавтів Сергія Прокоп'єва та Дмитра Петеліна.

Контекст

Міжнародна космічна станція – це пілотована орбітальна станція, яку використовують як багатоцільовий космічний дослідницький комплекс. У проєкті бере участь п'ять космічних агентств: NASA, "Роскосмос", Європейське космічне агентство, Японське агентство аерокосмічних досліджень і Канадське космічне агентство. МКС зібрали на орбіті Землі у 1998–2000 роках. 2 листопада 2000 року на станцію вирушила перша експедиція.

2014 року країни – учасниці програми домовилися експлуатувати станцію до 2024 року, але в "Роскосмосі" говорили, що її ресурсу вистачить на чотири додаткові роки.

У липні 2022 року "Роскосмос" ухвалив рішення про вихід Росії з проєкту Міжнародної космічної станції після 2024 року.