$39.78 €42.38
menu closed
menu open
weather +5 Київ

Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу

Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу Європарламент шкодує про те, що 90-ті роковини Голодомору припали на той час, коли Росія продовжує свою агресивну війну проти України
Фото: depositphotos.com
Європейський парламент на пленарному засіданні 15 грудня визнав Голодомор 19321933 років, організований радянською владою, геноцидом українського народу, повідомляє пресслужба Європарламенту.

Із 536 депутатів, які проголосували, за – 506, проти – 12, утрималося – 17.

"[Європарламент] визнає Голодомор, штучний голод 1932–1933 років в Україні, спричинений свідомою політикою радянської влади, геноцидом проти українського народу, оскільки його організували з метою знищити групу людей шляхом умисного створення умов життя, розрахованих на її фізичне знищення", – ідеться в резолюції.

У зв'язку із цим Європарламент закликав Російську Федерацію "як правонаступницю Радянського Союзу офіційно визнати Голодомор і перепросити за ці злочини". Окрім того, ЄП закликав "усі країни й міжнародні організації, які ще не визнали Голодомору геноцидом, зробити це".

Європарламент також заявив, що "рішуче засуджує ці акти геноциду тоталітарного радянського режиму, які спричинили загибель мільйонів українців і завдали значної шкоди засадам українського суспільства".

Європарламент "закликає всі країни, особливо Російську Федерацію та інші країни, що виникли після розпаду Радянського Союзу, відкрити свої архіви штучного голоду 1932–1933 років в Україні", ідеться в резолюції.

Європарламент ушанував пам'ять усіх жертв Голодомору і висловив солідарність з українським народом, який постраждав у цій трагедії, зокрема із жертвами Голодомору та їхніми сім'ями, що залишилися живими, і віддав шану загиблим унаслідок цих злочинів, своєних тоталітарним радянським режимом.

Європарламент також висловився за те, щоб держави – члени ЄС і треті країни підвищували поінформованість про ці події та інші злочини, вчинені радянським режимом, завдяки занесенню історичних знань про них до освітніх та дослідницьких програм, щоб запобігти таким трагедіям у майбутньому.

Окрім того, ЄП заявив, що шкодує про те, що 90-ті роковини Голодомору припали на той час, коли Росія продовжує свою агресивну війну проти України, порушує суверенітет і територіальну цілісність цієї країни і прагне ліквідувати Україну як національну державу і знищити самобутність та культуру її людей. ЄП засудив той факт, що агресивна війна Росії проти України призвела до глобальної продовольчої кризи, коли Росія знищує і грабує українські зернові склади та заважає й далі Україні експортувати зерно до найбідніших країн.

Контекст

Голодомор 1932–1933 років – масовий голод, який призвів до багатомільйонних людських жертв у сільській місцевості на території Української РСР. На сайті музею Голодомору зазначено, що загальна кількість померлих через голод у ті роки сягала 7 млн людей. В Україні Голодомор сприймають як акт геноциду українського народу, інспірований урядом СРСР. Днем пам'яті жертв Голодомору є четверта субота листопада.

2016 року Верховна Рада України звернулася до демократичних держав із проханням визнати Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Згідно з даними дослідження, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" у листопаді 2022 року, 93% українців згодні з тим, що Голодомор 1932–1933 років був геноцидом українського народу.

Голодомор визнали геноцидом українців понад 10 держав, зокрема Австралія, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, Польща, США, Угорщина, Португалія, Ірландія, Молдова й Ватикан.

У листопаді 2022 року процес визнання Голодомору геноцидом активізувався, зокрема, такі рішення ухвалили парламенти Молдови, Ірландії й німецький Бундестаг. Парламент Румунії визнав Голодомор злочином проти українського народу і проти людяності.

Росія заперечує, що Голодомор був геноцидом українців.