$39.60 €42.44
menu closed
menu open
weather +9 Київ

Росія почала спотворювати сигнали GPS над своєю територією, щоб завадити атакам України – супутниковий моніторинг

Росія почала спотворювати сигнали GPS над своєю територією, щоб завадити атакам України – супутниковий моніторинг У РФ є кілька типів систем радіоелектронної боротьби, які можна використовувати для створення перешкод GPS
Фото: building-tech.org
Моніторинг роботи системи глобального позиціонування GPS на території Росії демонструє, що у грудні кілька великих російських міст зіткнулися із широкомасштабними збоями сигналу. Про це 15 грудня написав американський журнал Wired.

За даними видання, перешкоди почали виникати після того, як військові об'єкти у глибині РФ атакували безпілотниками. Такі дії можуть бути способом перешкодити польотам дронів, які використовують на GPS для навігації, вважають автори статті.

Проблеми виявила система моніторингу GPSJam, із початку грудня вона зафіксувала збої у Саратові, Волгограді й Пензі. Усі ці міста розташовані на заході Росії й за сотню кілометрів від кордону з Україною, ідеться у статті. 5 грудня GPSJam виявила значну кількість перешкод у Росії, і більшість із них – у Москві.

Wired зазначає, що втручання в роботу GPS у російських містах може бути пов'язаним із нещодавніми атаками по аеродромах в Енгельсі у Саратовській області та "Дягілєво" під Рязанню. Також українські БПЛА нібито атакували аеродром у Курську.

Видання пише, що у РФ є кілька типів систем радіоелектронної боротьби, які можна використовувати для створення перешкод GPS. На цьому тлі Великобританія і США шукають альтернативну систему навігації, яка не залежатиме від супутникових даних.

Контекст

Уранці 5 грудня в Енгельсі Саратовської області й у Саратові чули вибухи. Російські ЗМІ поінформували, що в Енгельсі на військовому аеродромі впав безпілотник, унаслідок чого пошкоджено два стратегічні бомбардувальники і поранено двох російських військовослужбовців. Приблизно в той самий час росЗМІ повідомили про вибух бензовоза на стоянці авіаційної техніки аеродрому під Рязанню. За попередніми даними, там пошкоджено літак.

Міноборони РФ визнало пошкодження корпусів двох літаків і звинуватило в ударі Україну. Доказів Москва не навела.

Влада України про свою причетність до інциденту не заявляла. Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк, коментуючи вибухи, заявив, що, "якщо дуже часто запускати щось у повітряний простір інших країн, рано чи пізно невідомі літальні об'єкти повернуться до місця вильоту".

Видання Financial Times із посиланням на представників українського Міністерства оборони, які говорили на умовах анонімності, написало 7 грудня, що атаку на російські аеродроми організувала Україна, і вона має продемонструвати російським окупантам, що в них не залишилося "безпечних зон" навіть у тилу.

Удари по аеродромах дальньої авіації можна оцінювати як один зі стратегічно значущих провалів оборони РФ, вважає британська розвідка.

Удари по російських базах стратегічної авіації могли спланувати так, щоб просто продемонструвати можливості України. Надалі Київ може піти ще далі, але намагатиметься завдавати ударів лише по суто військових цілях, зберігаючи перевагу над Росією з погляду міжнародного права, вважає колишній головнокомандувач сил НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс.