Німеччина є одним із найсильніших прихильників України, однак її позиція щодо передачі Україні танки західного зразка залишається непохитною.

Про це в інтерв’ю розповів канцлер Німеччини Олаф Шольц. Він наголосив, що його країна не буде в односторонньому порядку передавати Україні танки західного зразка і ця умова збережеться і в наступному році.

Водночас Шольц запевнив, що Німеччина є одним із найсильніших прихильників України та поставляє сучасне озброєння, таке як:

самохідна гаубиця Panzerhaubitze 2000,

реактивні системи залпового вогню,

зенітні установки Gepard та новітні системи ППО Iris-T.

У всьому цьому ми дотримуємося трьох чітких принципів: По-перше, ми підтримуємо Україну в міру наших можливостей. По-друге, ми запобігаємо прямій конфронтації між НАТО і Росією. І, по-третє, не буде жодних односторонніх дій із боку Німеччини. Це критерій нашої рішучої, але обережної політики –і він діятиме і наступного року. Моє враження, що переважна більшість німців вважає це правильним,– сказав Шольц.

Днями повідомлялося, що схвалення постачання західних бойових танків в Україну зростає серед громадян Німеччини, однак поки не досягло рівня у половину населення.

Що може змусити Німеччину дати Україні танки Leopard?

Німецький політолог, аналітик Стокгольмського центру досліджень Східної Європи Андреас Умланд заявив, що в цьому питанні Німеччина буде чекати першого кроку від іншої західної країни.

“Тобто Німеччина не хоче бути першою, щоб її танки не стали першими із Заходу, які передали до України. Боюся, що це політичне питання для зовнішньої та внутрішньої політики”, – заявив Умланд.

Проте експерт переконаний, що в результаті Німеччина таки поставить танки в Україну.

Також нагадаємо, що на днях Німеччина передала на потреби Сил оборони України нову партію техніки та боєприпасів, зокрема, для комплексу протиповітряної оборони IRIS-T.

Відповідний перелік оприлюднений на сайті німецького уряду.

Зокрема, Україна отримала ракети для зенітно-ракетного комплексу IRIS-T (без вказання кількості), а також 2 броньовані ремонтно-евакуаційні машини. Окрім того, Німеччина передала 30 тисяч пострілів до 40-міліметрового гранатомета, а також 5 тисяч 155-міліметрових артилерійських снарядів.

Інша допомога включає 4 машини швидкої допомоги та 18 вантажівок 8×8 зі змінним кузовом.

Раніше німецьке посольство в Україні повідомило, що Німеччина планує передати Україні 18 самохідних артилерійських установок RCH-155, 80 пікапів, 7 вантажівок та 90 одиниць протидронного обладнання.

Також зазначимо, що у зв’язку з інфляцією Німеччина підвищить суму допомоги, яку виплачуватиме українським біженцям. Виплати зміняться з 1 січня 2023 року. Про це повідомив 24 канал.

За словами Міністра праці Німеччини Губертуса Гайля, 1 січня 2023 року набере чинності законопроєкт, в рамках якого суму виплат для українських біженців буде збільшено.

Грошова допомога доступна українцям, які виїхали до Німеччини після 24 лютого і пробули на території держави понад 90 дні. Таким чином вони отримали статус тимчасового захисту і можуть отримувати від влади ФРН грошову допомогу. Виплачують її через відділення центрів зайнятості.

Допомога підвищиться для самотніх дорослих біженців та батьків, що самостійно виховують дитину. Розмір допомоги збільшиться на 53 євро. Таким чином виплати складуть:

самотнім дорослим біженцям – 502 євро щомісячно;

батькам-одиначкам – 502 євро кожного місяця;

повнолітнім громадянам України – по 451 євро;

дітям, віком від 14 до 17 років, – 420 євро на місяць;

дітям від 6 до 13 років – 348 євро щомісячно;

дітям до 5 років – 318 євро.

Із початку повномасштабного вторгнення росії до Німеччини виїхали близько 900 тисяч українських біженців.