Російські олігархи, які заробили мільярди за правління Путіна, тепер намагаються дистанціюватися від нього.

Про це пише німецьке видання Bild.

Олігархи вже не хочуть мати нічого спільного з диктатом і намагаються заперечити санкції, накладені на них Євросоюзом. Наразі позов до суду вже подали 61 особа та компанія з Росії та Білорусі.

Олігархи та організації потрапили до санкційних списків ЄС через те, що фінансово чи політично підтримували Путіна та його кампанію, зокрема повномасштабну війну проти України. Наразі обурені мільярдери намагаються переконати, що їхні активи були несправедливо заморожені та незаконно конфісковані.

Навіть дуже близькі для російського диктатора люди раптово стали дистанціюватися від нього. Яскравий приклад – друг Путіна Геннадій Тимченко, з яким президент грав у хокей. Він – основний акціонер банку «Росія» (стан оцінюється аж у 20 мільярдів євро). Крім того, Тимченко мешкає у розкішній віллі на березі Женевського озера у Швейцарії. У своєму позові він абсурдно звинуватив ЄС у «очевидній помилці в оцінці» щодо «стосунків між позивачем та президентом Путіним». За це Тимченко вимагає один мільярд євро компенсації.

Ще один обурений олігарх – Алішер Усманов, на віллі якого на озері Тегернзеї раніше провели обшуки. Його намагалися терміново внести до списку санкцій ЄС, проте судді його відхилили.

Тим часом Кремль намагається вибілити Путіна.

Кремль дав вказівки росЗМІ показувати Путіна як «вісника добрих новин», «компетентного воєначальника» та лідера, який підтримує зв’язки з народом. Для цього навіть організували зустріч Путіна із об’єднаним штабом. Втім, навіть російські мілблогери сумніваються у правдивості такої інформації.

Крім того, щоб відбілити імідж, тепер Путін ще частіше братиме участь у безглуздих подіях. Зокрема, таких, як відкриття індичої ферми або відремонтованої магістралі. Аналітики ISW запевняють, що це ніяк не допоможе покращити репутацію диктатора, а лише навпаки.