Цього дня Православна церква вшановує пам'ять одного з найшанованіших на Русі святих — Миколая Угодника або, як його ще називають, Чудотворця.

Інші назви свята: "День святого Миколая", "Микола", "Миколин день", "Микола морозний", "Зимник". У народному православ'ї день завершує триденний святковий комплекс: Варварин день, Савін день, Миколин день.

Цього дня у всіх церквах відбуваються богослужіння. Вірянам вранці потрібно піти до церкви, а також випити три ковтки святої води та просвірі. Обід має бути скромним, тому що все ще йде Різдвяний піст.

День святого Миколая, фото: Униан
День святого Миколая, фото: Униан

Вночі заведено класти під подушку дітям подарунки. Зазвичай це іграшки та солодощі, але в наш час подарунком може бути будь-що. Часто в школах навіть дарують сюрпризи із солодощами. А ось тим, хто завинив, потрібно покласти під подушку різочку. Це буде натяк від Миколая, що він все бачить, і дитина за свої витівки може отримати лозинкою.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Традиційне печиво цього дня – миколайки, з пісного тіста. Готують також пироги з капустою, грибами, картоплею, вареники, борщі та їдять соління. Раніше ще молодь влаштовувала гуляння на площі з піснями, хороводами та катанням на санях.

Кожна людина обов'язково має зробити хоча б одну добру справу. Можете роздати милостиню, нагодувати нужденних, зігріти жебрака чи принести подарунки багатодітним сім'ям. І не забувайте, що час уже готуватися до Нового року та Різдва. Саме час обрати подарунки для друзів та знайомих, прикрасити будинок та навести порядки.

Новий рік, кадр з кліпу Джамали
Новий рік, кадр з кліпу Джамали

Ще цього дня просять Миколая Чудотворця, щоби він і у вашому житті створив диво. Можете загадати бажання, і воно здійсниться. Тільки цього треба дуже захотіти, тоді Микола допоможе.

Що не можна робити 19 грудня

Не можна сьогодні відмовляти у милостині, у проханнях, особливо від знедолених. Також постарайтеся не сумувати, тому що поганий настрій може принести дуже холодну погоду. Також гнів і дратівливість може погано вплинути на ваше здоров'я. Будьте уважнішими до ближніх. І ще не забувайте, що ще йде Різдвяний піст, тому потрібно обмежувати себе в їжі та у багатьох справах.

Нагадаємо, що життя зміниться за 40 днів: найсильніша молитва до Миколи Чудотворця.

Раніше ми повідомляли, як попросити грошей у Всевишнього – три дієві молитви на достаток.