$39.22 €42.44
menu closed
menu open
weather +13 Київ

У ГУР Міноборони України назвали три причини, чому окупанти зосередилися на захопленні Бахмута

У ГУР Міноборони України назвали три причини, чому окупанти зосередилися на захопленні Бахмута Бої за Бахмут тривають кілька місяців
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine / Facebook
Представник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Вадим Скібіцький пояснив німецькому Bild в інтерв'ю, яке опублікували 18 грудня, навіщо російські окупанти намагаються захопити місто Бахмут у Донецькій області.

Першою причиною він назвав бажання російських військ узяти під контроль усю Донецьку область.

Другою причиною Скібіцький вважає можливість після захоплення Бахмута атакувати з півдня два інші міста Донецької області – Краматорськ і Слов'янськ.

Третю причину представник ГУР Міноборони України пов'язує із приватною військовою компанією "Вагнер", за якою стоїть "кухар президента Росії Володимира Путіна" Євген Пригожин.

Скібіцький пояснив, що "Пригожин дбає про свій престиж". За його словами, Пригожин звинувачує армію Росії в тому, що вона не може досягти успіху, але й самому Пригожину з його найманцями "особливо нічого показати", тому йому потрібен "пристойний успіх" на фронті.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Пригожин неодноразово публічно критикував російську армію й генералів. "Багато хто з тих, хто є так званими кадровими [військовими], не навчилися нічого, окрім як підборами клацати, цяцьки носити і гарні доповіді писати", заявляв він у жовтні.

Контекст

Поблизу Бахмута зараз "найбільш гаряче, найбільш болісно", говорив президент Володимир Зеленський у зверненні 3 грудня. 9 грудня він повідомив, що окупанти фактично зруйнували Бахмут, перетворивши його на випалені руїни. Оборона міста триває вже п'ять місяців і ЗСУ можуть роками стримувати наступ окупантів на цьому напрямку, заявляв в інтерв'ю "Суспільному" військовий аналітик Том Купер 27 листопада.

Бахмутський напрямок залишається найкривавішим, найжорстокішим і найважчим, це "ключова точка вирішення цієї війни", вважає спікер східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий. За його словами, ЗСУ ведуть оборону поблизу Бахмута за дуже важких умов, але контролюють там ситуацію.

За оцінкою американського Інституту вивчення війни, росіяни домоглися обмеженого просування до українського опорного пункту в Бахмуті, але дуже повільними темпами і з великими втратами. Росія фальсифікує заяви про наступ поблизу Бахмута, щоб зобразити свої успіхи принаймні в одному секторі, вважають аналітики.

У британській розвідці вважають, що у разі, якщо РФ зможе захопити місто, це буде мати обмежену оперативну цінність, хоча може дати змогу Росії загрожувати більшим містам – Краматорську і Слов'янську.

В Офісі президента заявляли, що контроль над Бахмутом не має жодного стратегічного сенсу для перебігу війни.