Про ймовірний новий наступ РФ говорило вже чимало експертів та офіційних осіб.

Так, загарбники можуть готувати стратегічні резерви для нового наступу, який, ймовірно, планують на кінець зими – початок весни. До цього часу українська сторона буде мати вікно можливостей, аби вплинути на ситуацію на Півдні та на Сході.

Про це в одному з інтерв’ю розповів військовий експерт, генерал-лейтенант Ігор Романенко. За його словами, зараз ЗСУ мають два потенційних напрямки для ударів – на Запоріжжі та на Херсонщині.

Найбільш перспективним з військової точки зору є Запорізький напрямок. Завдавши удару там, можна розколоти систему оборони ворога на Півдні з усіма негативними наслідками для південного угруповання його військ. Росіяни й самі це розуміють, тож намагаються проводити відповідні антизаходи для укріплення оборони.

Але, як зауважив Романенко, є ще напрямок з Херсона на Скадовськ. Якщо завдати удару там, то угруповання противника, зосереджене в районі Каховки та Нової Каховки, опиниться в оперативному оточенні. Окупанти також бачать таку можливість, і потрапляти в цю ситуацію не хочуть.

Генерал-лейтенант пояснив, що такі асиметричні дії будуть змушувати противника самостійно виводити свої війська у Крим або на територію Росії.

“Такий підхід є проявом професіоналізму дій в наших військах. Це не стратегія навали, яку використовують росіяни”, – підкреслив Романенко.

Він також підкреслив, що ці напрямки для потенційних ударів формують картину відповідних перспективних дій. Відтак, потрібно довіряти Головнокомандувачу та Генштабу, які постійно аналізують розвіддані, і точно знайдуть найбільш ефективний варіант для застосування сил у період перед ймовірним наступом росіян, коли для Сил оборони України відкриється вікно можливостей.

Додамо, що наразі російські загарбники на Херсонщині перекидають частину сил на Запорізький напрямок в очікування наступу ЗСУ звідти.

Про це повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

Він підтвердив повідомлення Генштабу ЗСУ, що велика кількість окупантів перемістилася з Каховки та Нової Каховки до Нижніх Сирогіз на трасі Херсон-Мелітополь, що на межі із Запорізькою областю. Там окупанти побудували фортифікаційні споруди.

– Зараз окупанти намагаються зробити підкріплення саме Запорізького напрямку. І розглядають наступ наших Збройних Сил саме з Запоріжжя. Тому вони перекидають свої основні сили, підкріплюючи блокпости по трасах, які розташовані від Мелітополя і від Запоріжжя відповідно, – сказав Хлань.

Він зазначив, що у Каховці та Новій Каховці досі залишаються російські військові.

Місцеві мешканці повідомляють, що окупанти розселилися здебільшого у приватному секторі – у домівках людей, які змушені були виїхати. Таким чином вони розосереджуються, щоб не бути в одному місці. Тому складається враження, що їх суттєво поменшало.

– На зараз вони розміщуються там. Свої штаби вони облаштували у бомбосховищах. Це або в садочках, або в інших будівлях. І приходять виключно за тим, щоб отримувати свої завдання, – зазначив Хлань.

Також зазначимо: український генерал Микола Маломуж заявляє, що для Росії важливі не лише Донецький та Луганський напрямки, а й південь. Та на останньому її завдання зараз – обороняти свої позиції.

Як розповів генерал в інтерв’ю, через Кримський міст на територію окупованого півострова перекидаються нові частини, частково перекидання здійснюється на Донбас та Запоріжжя, створюються укріпрайони.

“Я не вважаю їх досить ефективними, але вони копають у Мелітополі, Бердянську, Новій Каховці”, – каже Маломуж. Генерал наголосив, що південь – стратегічний напрям для захисників України, й пояснив чому:

“Південь є важливим стратегічним напрямом для нас, тому що, звільняючи південь, ми повністю перекриваємо всю південну комунікацію ворога в Крим і, відповідно, створюємо перспективи наступу на Крим”.