«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

20 грудня — день пам'яті Павла Слухливого

В народі його часто називають "Печерським". Був подвижником Дальніх печер в Києво-Печерській лаврі. Про його життя збереглося надзвичайно мало інформації. Відомо, що жив монах приблизно в XIII-XIV ст.  та проходив важкі випробовування в монастирі. Однак жодного разу не поскаржився на свою долю. Всю роботу виконував сумлінно, багато молився.

Про Павла Слухливого згадується в плані Ближніх печер 1638 року: "святого отця Павла, монаха чудодійно послушливого”. Також є згадка про нього в плані Дальніх печер Києва на карті 1744 року. Тут вже пишуть про “преподобного отця Павла". Помер спокійною смертю, а все своє життя присвятив Господу.

Прикмети 20 грудня

  • сонце в серпанку на негоду;
  • цілий день сніжить — влітку буде багато дощів;
  • ясна погода і немає опадів — літо буде сухим;
  • кішка п'є багато води на морози.

Що завтра не можна робити

20 грудня жінкам заборонено в'язати, шити та вишивати. Не варто мити голову та розчісувати волосся. Якщо порушити цю заборону, можна стикнутися з хворобами і невдачами. Цього дня було прийнято влаштовувати гуляння. Вважалося, той, хто зможе цілий день витримати і не випити алкогольних напоїв, всю зиму буде здоровим.

Що можна робити завтра, 20 грудня

Хоча і не можна було цього дня надто сильно веселитися, однак люди збиралися за сімейною вечерею. Згідно з повір'ями, ті родичі, які знайшли один одного 20 грудня, допомогти зміцнити рід предків. Також цього дня займалися господарством, зокрема, заготовлювли продукти. Однак намагалися не перепрацьовувати і не сваритися з ближніми.

Все буде Україна