$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +9 Київ

"Це днище". Нардепка повідомила, що написала заяву про вихід із партії "Слуга народу", і назвала причину

"Це днище". Нардепка повідомила, що написала заяву про вихід із партії "Слуга народу", і назвала причину Янченко (на фото) обурив вчинок голови партії "Слуга народу" Шуляк стосовно пораненого бійця
Фото: sluga-narodu.com
Народна депутатка України, заступниця голови фракції "Слуга народу" Галина Янченко повідомила, що написала заяву про вихід із партії "Слуга народу".

Про це нардепка проінформувала у Facebook 19 грудня.

"Усе має межі. Учинок [голови партії "Слуга народу"] Олени Шуляк по відношенню до пораненого бійця – це днище. Прийти до захисника в госпіталь не щоб провідати, не щоб підтримати, а щоб поз'ясовувати стосунки щодо її корупційного законопроєкту №5655, – це плювок в обличчя всім нашим воїнам, усім волонтерам, усім, хто ризикує своїм життям на передовій заради перемоги нашої країни... Перебувати в одній партії з Шуляк – це толерувати таку огидну поведінку", – зазначила Янченко.

Український юрист і військовий Олег Симороз заявив 17 грудня у Facebook, що Шуляк три дні тому "увірвалася" до нього в госпіталь, де він лікується, щоб "з'ясовувати стосунки з військовослужбовцем, який залишив свої дві ноги на Донбасі й перебуває у важкому стані", через законопроєкт щодо реформування сфери містобудування.

"На злодії шапка горить" – так виглядає цей випадок, коли лобістка будівельної мафії прибігає у військовий госпіталь з'ясовувати стосунки, після того як мій допис [у Facebook] про її антинародний законопроєкт і домовленості з ОПЗЖ широко розійшовся у соціальних мережах", – зазначив Симороз.

Військовий додав, що Шуляк у шпиталі "навіть набралася нахабності натякнути, що я в когось узяв гроші за свій резонансний допис про неї".

Симороз додав до свого повідомлення відео розмови із Шуляк. Він закликав президента України Володимира Зеленського накласти вето на закон. Відповідна петиція набрала понад 25 тис. голосів у день його ухвалення Радою.

Контекст

Верховна Рада підтримала проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності" у першому читанні 1 липня 2021 року. Автори документа запропонували зміни до шести кодексів і 21 закону. Вони розраховують, що ухвалення проєкту закону не лише дасть змогу знизити корупційні ризики і підвищити публічність і прозорість у цій сфері, а й чітко визначить права, обов'язки, відповідальність учасників будівництва.

1 грудня 2022 року законопроєкт зняв із розгляду парламент. На його доопрацюванні наполягали Асоціація міст України, мери міст, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), Міністерство культури та інформполітики, Національна спілка архітекторів України.

13 грудня Верховна Рада ухвалила законопроєкт у цілому. За нього проголосувало 228 депутатів.

В Асоціації міст України перед ухваленням документа у другому читанні виступили категорично проти нього. Глави міст, сіл і селищ вважають, що він призведе до монополізації будівельного ринку, позбавить громадськість і місцеву владу можливості впливати на незаконні забудови, призведе до компенсації самовільним забудовникам із місцевого бюджету, порушить права власників земельних ділянок і знищить досягнення децентралізації.

Зі свого боку, віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров підтримав законопроєкт і висловив думку, що в Україні вперше на рівні закону пропонують прибрати посадовців від ухвалення рішень у будівельній сфері, "автоматизуючи їх на підставі прозорих алгоритмів і перевірки даних в інших реєстрах і кадастрах".

Симороз після ухвалення закону Радою "в інтересах будівельної мафії" написав 13 грудня у Facebook, що "відчуває щось гірше, ніж підрив на протитанковій міні". Звертаючись до Шуляк, він зазначив, що "трохи не за це воював і віддав дві ноги", пообіцявши, що нардепка і причетні відповідатимуть за це.