Українські військові в ході війни можуть зайти на територію Росії. Це буде необхідно для виконання бойових завдань. Про це під час чату на Главреді розповів військовий експерт, полковник запасу, військовий льотчик-інструктор Роман Світан.

Він не виключає, що ЗСУ зайдуть в Таганрог. Світан пояснив, що це буде можливо після потужного просування ЗСУ у Луганській області.

“Можливий лише короткочасний захід на територію Росії – для виконання бойових завдань. Після виходу на Луганськ ми можемо обійти його зі сходу і піти на Таганрог, щоб, таким чином, відсікти донецьке угруповання військ противника від постачання. Все буде залежати від сил і засобів, які будуть передані командирам даного сектора. Це найоптимальніший, з військової точки зору, рух”, – сказав Роман Світан.

Після деокупації Україна вийде на кордони 1991 року, але на Урал або Москву йти не збирається.

“Ми не підемо ні на Москву, ні до Уралу. Для того, щоб виконати такого роду рух у нас повинна бути, як мінімум, 5-7-мільйонна армія, а у нас її немає і поки не передбачається … Але після цього – після деокупації – ми відійдемо на кордони 1991 року. Ще раз повторюся, ми – не росіяни, нам чужих територій не треба”, – додав полковник.

До того ж, Війна Росії проти України за фактом уже перейшла на територію країни-агресора. Про це свідчать численні випадки “бавовни” на військових об’єктах РФ. Проте масштабні пожежі у великих містах Росії можуть бути пов’язані з місцевим бізнесом.

Таку думку в ексклюзивному інтерв’ю OBOZREVATEL висловив співдиректор програм зовнішньої політики, координатор міжнародних проєктів Центру Разумкова, військовий експерт Олексій Мельник. “Не можна намагатися побачити за всіма цими випадками діяльність українських спецслужб, партизанів тощо”, – зауважив він.

На переконання експерта, коли йдеться про військові об’єкти, зокрема, про російську авіабазу “Енгельс-2”, з якої завдають ракетних ударів по території України, то можна припускати, що за випадками “бавовни” стоять українські сили. Водночас “український слід” напевно відсутній у масштабних пожежах цивільних об’єктів.

“Якщо ми говоримо про вибухи, які відбулися на аеродромі “Енгельс-2″ чи на інших військових об’єктах в РФ, наприклад, у Курській і Бєлгородській областях, то є підстави припускати, що дійсно можна сказати, що війна переходить на територію країни-агресора. Але якщо говорити про масштабні пожежі, які з певною регулярністю відбуваються у великих містах Росії, то там можуть бути зовсім інші фактори”, – наголосив він.

Зокрема, Мельник нагадав, що через санкції проти Росії та наслідки війни в Україні російський бізнес зазнає величезних збитків. Тому не виключено, що пожежі у великих містах влаштовують самі бізнесмени, щоб покрити збитки за рахунок великих страхових виплат.

“Від офіційної версії про коротке замикання чи порушення правил безпеки до того, що говорять самі російські блогери й оглядачі. Що таким чином бізнес, який у Росії зараз має дуже непрості часи, намагається компенсувати свої втрати. Тобто йдеться про свідомий підпал і намагання отримати страхові виплати”, – сказав він.

Водночас експерт погодився з думкою про те, що де-факто війна вже перейшла на територію РФ. “Багато хто з росіян, особливо у прикордонних районах, на території незаконно анексованого Криму вже доволі чітко усвідомлює це”.