$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +10 Київ

Гордон: Влада Грузії на чолі з другом Путіна вбиває Саакашвілі

Гордон: Влада Грузії на чолі з другом Путіна вбиває Саакашвілі Саакашвілі з травня перебуває у клініці "Вівамеді" у Тбілісі. Захист політика повідомив, що в нього діагностували кілька серйозних захворювань
Скріншот: სპეციალური პენიტენციური სამსახური / Special Penitentiary Service of Georgia / Facebook
Український журналіст, засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон вважає, що грузинська влада хоче вбити колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі. Таку думку він висловив 18 грудня під час YouTube-стриму з ведучим Василем Головановим.

Так журналіст прокоментував кадри з лікарняної палати, де тримають Саакашвілі. Відео минулого тижня опублікувала пенітенціарна служба Грузії. На них видно, що політик важко пересувається по палаті, використовуючи ходунки.

"Краще б я цього не бачив. Вони його вбивають, уся ця пришмандувальна влада Грузії на чолі з [колишнім прем'єр-міністром Грузії, бізнесменом Бідзіною] Іванішвілі – кремлівським агентом, людиною, яка була і є другом [президента Росії Володимира] Путіна, мала з ним спільний бізнес газпромівський. Уся ця влада намагається Саакашвілі вбити на очах усього світу. Громадянина України Михайла Саакашвілі", – сказав Гордон.

Він вважає, що майбутнє Саакашвілі залежить від ситуації на фронті в Україні.

"Життя Михайла Саакашвілі сьогодні залежить від злагоджених дій ЗСУ. Що швидше ми покладемо на лопатки цю фашистську недодержаву, то швидше всі в'язні совісті в різних країнах, сусідніх до Росії, вийдуть на волю, і Михайло Саакашвілі буде першим", – припустив журналіст.

Відео: Дмитрий Гордон / YouTube

Контекст

У 2004–2013 роках Саакашвілі обіймав посаду президента Грузії два строки поспіль. Незабаром після того, як покинув посаду президента, він виїхав із країни. У Грузії проти нього ухвалили кілька вироків і розслідують низку кримінальних справ.

У 2015–2016 роках Саакашвілі очолював Одеську облдержадміністрацію. Із червня 2020 року Саакашвілі перебуває на посаді голови Виконавчого комітету реформ України. У нього є українське громадянство, останніми роками він жив в Україні.

1 жовтня 2021 року політик повідомив, що повернувся до Грузії. Того самого дня Саакашвілі затримали та заарештували. Прокуратура Грузії порушила проти нього ще одну кримінальну справу за фактом незаконного перетину кордону.

За час перебування під вартою Саакашвілі двічі оголошував голодування. У травні політика перевели на обстеження до цивільної клініки "Вівамеді" у Тбілісі, де він перебуває досі. Адвокат Шалва Хачапурідзе повідомив, що в політика діагностували деменцію і туберкульоз, є підозри ще на десятки захворювань.

19 листопада адвокат Валерій Гелбахіані заявив, що експертиза виявила в організмі Саакашвілі отруйні речовини. 28 листопада Хачапурідзе сказав, що йдеться про сліди миш'яку.

15 грудня МЗС України закликало владу Грузії відтермінувати покарання Саакашвілі для його лікування за кордоном. У відомстві заявили, що "глибоко стурбовані" суттєвим погіршенням стану здоров'я політика. Того ж дня український омбудсмен Дмитро Лубінець закликав владу Грузії допустити його до Саакашвілі. 19 грудня президент України Володимир Зеленський звернувся до влади Грузії та грузинського народу з проханням виявити милосердя і врятувати життя Саакашвілі. "Те, що зараз відбувається з Михайлом, – це знущання. Це не личить Грузії. Це треба припинити, – сказав Зеленський. – Переведіть Михайла Саакашвілі до однієї з клінік України, іншої європейської країни, Америки".