Президент Фінляндії Сауле Нііністьо відреагував на скандальну заяву лідера Франції щодо необхідності надання “гарантій безпеки” для Росії. На його думку, гарантії потрібні, у першу чергу, сусідам країни-агресорки.

Про це Сауле Нііністьо сказав у рамках зустрічі лідерів Об’єднаних експедиційних сил (JEF) у Ризі. Схожу думку також висловили прем’єр-міністерка Естонії та президент Литви, – передає Iltalehti.

Нагадаємо, на початку грудня президент Франції Еммануель Макрон у телеефірі заявив, що Захід повинен подумати, як задовольнити потребу Росії в гарантіях безпеки, якщо Путін погодиться на переговори про припинення війни в Україні.
Цю заяву розкритикували і в Україні, і в низці європейських столиць.

У Ризі журналісти запитали у декількох керівників держав їхню думку щодо одіозних тверджень Еммануеля Макрона. Зокрема поговорили з президентом Фінляндії.

Сауле Нііністьо поставив риторичне запитання про те, кому насправді потрібні “гарантії безпеки”. І одразу відповів, що вони необхідні сусідам Росії.

Якщо Росія здатна надавати якісь гарантії безпеки своїм сусідам, то чому б не надати їй не менш надійні гарантії безпеки такого ж рівня? Настільки ж надійні, як і ті, які вони дають,
– зауважив Нііністьо.

Схожу думку висловив і президент Литви Гітанас Науседа, який стверджує, що саме Росія має надавати гарантії безпеки Україні, а не навпаки.

“Треба говорити про гарантії безпеки для нас і, перш за все, для наших українських друзів. Вони перебувають під щоденними обстрілами. Люди гинуть. Зараз ми говоримо про країну (РФ), яка мало дбає про будь-яку систему, засновану на правилах”, – сказав Науседа.

А прем’єрка Естонії Кая Каллас наголосила, що жодна країна на Росію нападати не збирається: “Занепокоєння Росії щодо безпеки не є реальними. Навпаки, занепокоєння щодо безпеки України та Європи в цілому є реальними”.