Нагадаємо нашим читачам, що страховий стаж – це час, коли громадянин підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню. Періоди отримання допомоги з догляду за дитиною також зараховуються до стажу.

Є питання дуже важливе питання, чи зараховується до стажу догляд за онуками? Відповідь на це питання надали у виданні "На пенсії".

"Чи зараховується до загального страхового стажу період догляду за дітьми (онуками) до досягнення ними трирічного віку? Якщо так, то на підставі яких нормативно-правових документів це відбувається? Я — непрацюючий пенсіонер з 2003 року. У 2013 році я здійснювала догляд за онуками до досягнення ними трирічного віку, за цей час я офіційно отримувала допомогу з догляду за дітьми, з цих сум були сплачені страхові внески, що відображено в даних персоніфікованого обліку. періоди з догляду за онуками зарахували до страхового стажу. Проте пізніше ці періоди зі стажу знову прибрали. Вважаю дії Пенсійного фонду неправомірними. Людмила Кондратенко, м. Кам'янське, Дніпропетровська обл.".

Відповідь виглядає так:

Відповідно до статті 24 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески у сумі не менше мінімального страхового внеску.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

У пункті 8 статті 11 цього Закону зазначено, що до осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, зокрема, належать особи, які доглядають дитину до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Тобто періоди отримання допомоги з догляду за дитиною також зараховуються до стажу.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Законом "Про пенсійне забезпечення", який діяв до 2004 року, було чітко визначено, що до стажу роботи зараховується час догляду за малолітніми дітьми (до трирічного віку) непрацюючої матері.

Проте зазначеним вище Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" не визначено, що це має бути саме мати дитини. Головна умова – отримання допомоги з догляду та сплата страхових внесків незалежно від того, хто саме здійснює догляд.

Як відомо, на даний час право на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку має застраховану особу, яка фактично здійснює догляд за дитиною, і це не обов'язково мати: один з батьків дитини, усиновлювач, бабуся, дідусь, інший родич чи опікун.

Нагадаємо, чого українцям чекати від виплати пенсій та соціальної допомоги у 2023 році: відповідь Мінсоцполітики.

Раніше повідомлялося, які українці з пенсією чорнобильця можуть отримати додаткові відсотки: категорія та розмір надбавки.

Також, українців позбавлять соцвиплат: у Мінсоцполітики розповіли, хто в зоні ризику.