$39.78 €42.38
menu closed
menu open
weather +10 Київ

Зеленський вирушив до США. Це його перший закордонний візит за час повномасштабного вторгнення Росії

Зеленський вирушив до США. Це його перший закордонний візит за час повномасштабного вторгнення Росії Зеленський у Вашингтоні зустрінеться з Байденом і виступить перед Конгресом
Фото: EPA
Президент України Володимир Зеленський вирушив до США з офіційним візитом. Про це 21 грудня у Facebook повідомив його прессекретар Сергій Никифоров.

"З передових позицій українських захисників у Бахмуті президент України вирушив до США з офіційним візитом", – написав Никифоров.

У Вашингтоні Зеленський зустрінеться із президентом США Джо Байденом.

Глави держав планують обговорити "всебічну співпрацю двох країн, зокрема щодо зміцнення стійкості та обороноздатності України, підтримки її суверенітету й відновлення територіальної цілісності", додав прессекретар.

Окрім того, Зеленський виступить із промовою на спільному засіданні двох палат Конгресу США та проведе низку двосторонніх зустрічей.  

Про те, що Зеленський збирається до США, напередодні повідомили американські ЗМІ. За їхніми даними, подробиці візиту тримали в секреті з міркувань безпеки.

Це перший закордонний візит Зеленського з кінця лютого, коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

За даними CNN, візит триватиме лише кілька годин. Очікують, що Зеленський та Байден проведуть спільну пресконференцію і Байден оголосить про новий пакет допомоги для України, до якого, зокрема, входять засоби протиповітряної оборони.

Никифоров раніше говорив, що сам факт виїзду Зеленського за межі України буде гучним інформаційним приводом – "як постріл". "Тому ймовірність того, що він кудись поїде, є. І ми цей "патрон" бережемо для чогось, що зможемо використати з максимальною ефективністю", – заявив він на початку грудня.

20 грудня Зеленський відвідав Бахмут Донецької області – місто, у районі якого вже кілька місяців точаться інтенсивні бої. Там президент зустрівся з українськими військовими та вручив нагороди. Захисники передали йому прапор України й попросили віддати його "тим, чиї рішення дуже важливі для України, для всіх наших воїнів". Зеленський запевнив, що це "обов'язково зроблять".

Українські військовослужбовці, які були на зустрічі, повідомили, що прапор передадуть Конгресу США.

Контекст

З початку роботи адміністрації Байдена в січні 2021 року США виділили Україні військової допомоги на $20 млрд, зокрема з 24 лютого 2022 року – на $19,3 млрд. Також США надають Україні фінансову та гуманітарну допомогу.

Зеленський за час свого президентства двічі відвідував США: у вересні 2019 року, коли президентом був Дональд Трамп, і у вересні 2021 року, уже під час президентства Байдена.