Вже зовсім скоро Україна та весь світ перейшли в 2023 рік, який, можливо, все змінить на краще для всього людства.
А може поставити крапку на нашому існуванні, тому що градус напруження близький до межі. Протягом останніх 350 днів у Європі була розв'язана наймасштабніша війна після закінчення Другої світової. Росія напала на нашу країну, продовжуючи вбивати мирних жителів та знищувати критичну інфраструктуру. Варто хоч на мить заплющити очі на ці новини та поговорити про пенсії.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

З наступного року в Україні збільшиться розмір страхового стажу, який потрібний, щоб можна було вийти на пенсію. А також заплановано чергову індексацію соцвиплат, що дуже важливо робити навіть незважаючи на війну. Є три важливі моменти щодо пенсій.

Перший із них – щоб піти на пенсію у 60 років, потрібно мати не менше 29 років страхового стажу. Хоча з 1 січня 2023 року вимоги зростуть – вони становитимуть 30 років. Тим же, кому не вистачає стажу, потрібно буде працювати до 63 років (від 23 років стажу) або до 65 років (від 15 до 23 років стажу).

Пенсіонерка з телефоном, фото пл.вгороде
Пенсіонерка з телефоном, фото пл.вгороде

Другий момент неприємніший. Традиційне підвищення мінімальної пенсії на рівень інфляції у 2023 році – не відбудеться.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

І насамкінець нагадаємо про планову індексацію соціальних виплат для літніх українців, яка має відбутися у березні 2023 року. Зарплати підвищаться десь на сім відсотків, половина від розміру інфляції становить близько 15%... тому частка пенсій може зрости на 22 відсотки, виходячи з формули.

Нагадаємо, пенсіонерів попередили про несподівані зміни у 2023 році: якими будуть виплати, вимоги до стажу та мінімалка

Як повідомляв "Знай.uа", субсидію можна отримати набагато простіше: у ПФУ підказали, як це зробити швидко

Знай.ua писав, відомий екстрасенс розповів, коли чекати військового загострення і чи атакує Білорусь