Як розповів 24 каналу генерал-майор СБУ в запасі Віктор Ягун, ЗСУ створюють колосальні проблеми для окупантів. Наші військові застосовують таку ж тактику, як і при звільненні правобережжя Херсонщини, на Мелітопольському напрямку.

Раніше повідомлялось про 2 перспективні напрямку для ударів ЗСУ.

Ягун зазначив, що ніхто не буде битись за Мелітополь до останнього солдата, бо ЗСУ обходять міста, уникають вуличних боїв. Вони знищують логістику ворога, беруть його в оперативне оточення, щоб той тікав, а потім не переслідують, щоб не ризикувати особовим складом. Тож, можна чекати активного відступу росіян, оскільки тут ЗСУ застосовують тактику, як на правобережжі Херсонщини: знищення логістики, командних пунктів, складів.

Тобто, все, що може забезпечити функціонування цього угруповання. У них тут були лише 2 шляхи логістичних підвезень: з Криму й Маріуполя. Однак Крим і сам потребує значних ресурсів для свого забезпечення й не може допомагати Запорізькому, Херсонському угрупованню біля Криму, – зауважив генерал-майор СБУ в запасі.

Він продовжив, що інший шлях для забезпечення Мелітопольського угруповання – це залізниця з Маріуполя. Однак, це лише одна гілка, яка вже кілька разів зазнавала ударів. Тому й нею окупанти користуються не так активно.

“Тому нічого дивного не буде, якщо в певний момент вони проявлять “добру волю” й будуть змушені відступити. Хто в напрямок Маріуполя, хто в напрямок Чонгара”, – наголосив Ягун.

Російські окупанти забороняють виїзд та в’їзд з окупованих територій Запорізької області у бік Запоріжжя, Мелітополь стає через це закритим містом.

Про це розповів мер міста Іван Федоров.

“Терор місцевого населення посилюється у тимчасово окупованому Мелітополі. Місто стає закритим, з якого неможливо ні в’їхати, ні виїхати. Наприклад, декілька містян намагалися виїхати з Мелітополя, але всіх людей розвернули, сказавши їм, що до 1 січня жодна людина не зможе виїжджати з території тимчасово окупованої Запорізької області у бік Запоріжжя. Так само сьогодні, 19 грудня, із Запоріжжя поїхало 10 наших мешканців на тимчасово окуповану територію, але у Василівці всі автівки окупанти розвернули, зазначивши, що до 15 січня нікого пропускати не будуть”,-  розповів міський голова Мелітополя.          

Федоров зауважив, що окупанти роблять з Мелітополя таку “фортецю”, яку начебто збираються утримувати до кінця. Але Федоров, сподівається, що як було у окупантів в Херсоні, так буде і з Мелітополем.    

У тимчасово окупованому Мелітополі російські загарбники готуються до вуличних боїв – у центрі міста встановлюють бетонні протитанкові споруди – так звані “зуби дракона”.  

“Окупанти, до чого готуєтесь? Вже другий день у самому центрі поки що окупованого Мелітополя рашисти розставляють бетонні конуси. Напевно, за останній тиждень окупанти настільки відчули запах “смаженого”, що вже готуються до вуличних боїв”, – зазначив мер Мелітополя Іван Федоров. 

Водночас політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає головним підсумком року, що Україна – існує, що ми маємо і незалежність, і державність.

“Тобто всі плани, що були у РФ з моменту вторгнення, не виконані. І вже ясно, що не будуть виконані у принципі. І це – досягнення нашої країни, – пояснює експерт. – Росія, розмила свої плани так званої “військової спецоперації”. Схоже, вона не до кінця сама розуміла, що хоче. Усі ці “денацифікація”, “демілітаризація” не зрозумілі російському обивателю. І, схоже, самому Кремлю. А тому й незрозуміло, яким бачить Путін та його оточення завершення цієї війни. На відміну від офіційного Києва, котрий не раз вже дав зрозуміти, що для нас кінець конфлікту – вихід на міжнародно визнані кордони України 1991 року”.