Через те, що стовпчики термометрів опустились нижче нуля, важка військова техніка захисників України може легше пересуватися на фронті. Відтак найближчим часом ЗСУ зможуть діяти активніше.

Зокрема війська України зможуть набагато швидше рухатись, ніж кілька тижнів тому. Про це розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай в етері одного з телеканалів.

Через це українська армія готується до активних наступальних дій на Сході України, а тому до Нового року слід очікувати хороших новин від ЗСУ. Однак на яких саме напрямках – голова ОВА не розповів, лише спрогнозував активні контрнаступальні дії.

Зараз Збройні сили України зможуть діяти активніше. Наші війська зможуть набагато швидше рухатись, ніж кілька тижнів тому. Не варто уточнювати про напрямки, де саме слід очікувати активних дій української армії. Проте до Нового року слід очікувати гарних подарунків від Збройних сил України,
– розповів Сергій Гайдай.

Зазначимо, що раніше Сергій Гайдай анонсував також хороші новини до Нового року й з Кремінної. За його словами, військові України перебувають за якихось кілька кілометрів від цього населеного пункту. Тож він висловив надію, що невдовзі можна буде говорити про те, що звідти вдалося вибити ворога.

Наші війська за декілька кілометрів від Кремінної. Сподіваюсь, до Нового року ще будуть новини щодо деокупації населених пунктів регіону,
– розповів він.

Однак при цьому ворог України також не збирається складати зброю. Навпаки, за даними голови Луганської ОВА, окупанти з усіх сил намагатимуться захистити позиції, зайняті ними раніше.

За словами Гайдая, російські війська замінували великі мости, траси та лісосмуги у Луганській області. Все це значно ускладнює просування вперед українських військових.

“Більшість оборонних робіт проводиться в районі Старобільська, тому що все, що йде по лінії фронту, вони попідривали, зокрема невеличкі мости, замінували великі мости, траси, всі лісосмуги повністю перекопані – вони заміновані, або там вириті своєрідні нори, в яких вони ховаються. Всі ці укріплені ділянки достатньо складно пройти, тому в Луганській області кожен метр нашим Cилам оборони дається дуже важко, але все одно вони потрохи просуваються вперед”, – наголосив Гайдай в ефірі одного з телеканалів.

Військовий експерт Олександр Коваленко вважає, що операція з деокупації Луганщини може бути подібна до дій ЗСУ під час звільнення Харківщини.

Таку думку він висловив в етері телеканалу “Еспресо”

“ЗСУ можуть деокупувати Кремінну, не ліквідувавши загрозу Білогорівці. Оскільки Білогорівку слід розглядати, як початок для звільнення Севєродонецька та Лисичанська. Своєю чергою Кремінна відіграє зовсім іншу роль на театрі бойових дій. Зокрема, звільнення Кремінною пошкодить систему логістики окупантів на Сході України та відкриє шлях для звільнення всієї Луганщини”, – пояснив Коваленко.

Експерт вважає, що в разі успішних дій в районі Кремінної, ЗСУ можуть відкрити собі дорогу до Луганська.

“Ідеальним варіантом розвитку подій, звісно, був би контрнаступ ЗСУ на всіх напрямках Донеччини та Луганщини. Зокрема, з Білогорівки в напрямку Севєродонецька та Лисичанська, а з Кремінної в напрямку Рубіжного. Таким чином ми можемо говорити, що ЗСУ можуть вийти на локацію, яка відкриває дорогу на Луганськ”, – розповів Коваленко.

Зараз окупанти намагаються активно діяти в напрямку Білогорівки, щоб унеможливити контрнаступ ЗСУ. Проте, ймовірно, таким чином повторюється сценарій операції ЗСУ зі звільненням Харківщини.

“Вони намагаються собі розширити буфер безпеки, як було з Балаклії в напрямку Гусарівки. Проте чим все закінчилось, особливо для Балаклії, ми всі прекрасно знаємо. Тому цілком ймовірно, що звільнення Луганщини буде подібним до операції зі звільненням Харківщини”, – додав Коваленко.