«... і що б не сталось пам'ятайте — Все буде Україна» ©

Все буде Україна

22 грудня – День святої Анни

Встановлення Дня святої Анни пов'язане із непорочним зачаттям праведною Анною доньки Марії — Матері Ісуса Христа.

Відповідно до церковного переказу, Пресвята Діва Марія народилася у Назареті. Її батьки Ганна та Йоаким були праведні. Вони прожили разом понад 50 років, але не мали дітей. У розпачі Йоаким подався біля пустині і там 40 днів постився, плакав і молився, щоб Бог подарував йому та його дружині на щастя дитину.

Молилася й Ганна. Її молитви не були марними. Вскоре їй з'явився Архангел Гавриїл і повідомив, що зачне вона преблагословенну доньку Марію, завдяки якій буде даровано спасіння всьому світу.

Традиції на День святої Анни

Святу Ганну (Анну) дуже шанують жінки. У день Анни жінки звертаються до святої як до захисниці та покровительки.

Особливо шанують День святої Анни вагітні матері: її просять про легкі пологи, здорового дитину, достатню кількість молока.

Також ця свята вважається заступницею багатьох жіночих професій, тому цього дня рекомендують не займатися пранням, шиттям, вишиванням, прибиранням та грязною роботою.

Ще один факт: День святої Ганни припадає на період Різдвяного посту, і в цей день жінкам рекомендується дотримуватися особливо суворого посту.

З 22 грудня починали готуватися до зимових свят: білили та прибирали оселі, краще підгодовували свиней, щоб мати свіжину до Різдва.

Все буде Україна