$39.22 €42.36
menu closed
menu open
weather +10 Київ

Австралійський генерал у відставці назвав чотири умови для успішної деокупації Криму

Австралійський генерал у відставці назвав чотири умови для успішної деокупації Криму Крим Росія захопила у 2014 році
Фото: krymr.com
Першими умовами для успішного звільнення Збройними силами України окупованого Росією Криму є визнання міжнародними партнерами України того, що півострів можна деокупувати. Про це та ще три умови розповів 20 грудня у серії твітів австралійський генерал у відставці Мік Раян.

"По-перше, прибічники України мають припинити надсилати неоднозначні сигнали про статус Криму. Коментарі політиків і високопосадовців про "труднощі" повернення Україною Криму необхідно супроводжувати словами "але ми підтримуємо повернення Україною всієї своєї території", – написав він.

Другою умовою, на думку Раяна, має стати насичення української армії західною зброєю (зокрема артилерією та засобами протиповітряної оборони), боєприпасами та важкою бронетехнікою (зокрема танками та БМП), а також машинами для подолання перешкод, що дасть змогу ЗСУ вести наступ.

"По-третє, Україні необхідно завершити наступ, щоб відвоювати всю свою південну територію як допоміжні заходи. Звільнення Херсонської і Запорізької областей буде важкою битвою, але важливою передумовою для будь-якої української кампанії по Криму. Це забезпечує єдині наземні напрямки для просування в Крим. Вони також матимуть вирішальне значення для логістики, вогневої підтримки артилерії і базування авіації", – пояснив австралієць.

За його словами, у політичному та військовому плані буде неможливим звільнення Криму без попереднього звільнення двох найближчих до півострова областей.

"По-четверте, життєво важливим є стратегічне терпіння. Україні може знадобитися весь 2023 рік, щоб убезпечити свої південні території, перш ніж стане ймовірною операція в Криму. Терпіння – це те, що європейська та американська громадськість й уряди продемонстрували у цій війні. [...] Частина путінської логіки вторгнення полягала в тому, що Захід навряд чи втрутиться і що Київ візьмуть надто швидко, щоб НАТО встиг відреагувати", – написав Раян.

Він вважає, що президент Росії Володимир "Путін, як і раніше, сподівається відтягнути час у цьому конфлікті".

"Якщо всі чотири ці критерії будуть дотримані, то, можливо, Україна опиниться у вигідному становищі для переговорів щодо повернення Криму", – підкреслив Раян.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. "Приєднання" півострова до РФ не визнають Україна і більшість країн світу.

24 лютого Путін оголосив про вторгнення в Україну під виглядом "демілітаризації" і "денацифікації" України.

Українська влада неодноразово заявляла, що має на меті деокупацію всіх захоплених із 2014 року Росією українських територій, зокрема Криму.

Міністр оборони України Олексій Резніков припустив, що Україна може повернути Крим без бою на тлі внутрішньої кризи у РФ. Заступник Резнікова Володимир Гаврилов не відкинув, що сили оборони України зайдуть до окупованого РФ Криму до кінця грудня. Він висловив думку, що ЗСУ й надалі воюватимуть узимку, використовуючи набраний темп.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що українським військам, щоб дістатися кордонів Криму, наразі потрібно здолати відстань 84 км до Мелітополя. Він пояснив, що з Мелітополя Запорізької області ЗСУ вже можуть вести вогонь по Кримському перешийку із реактивних систем залпового вогню HIMARS та інших засобів ураження.