Сьогодні православні вшановують святу Ганну — матір Діви Марії, оскільки саме цього дня вона зачала Богородицю.

Особливу увагу сьогодні приділяли погоді, можна було дізнатися, якою вона буде наступного року. А вагітні жінки мали цього дня постити, не сваритися з людьми і не попадатися на очі хворим та калікам.

Повір'я та традиції

У цей день вагітні жінки повинні були дотримуватися посту, уникати сварок і не попадатися на очі хворим та калікам. Також не можна було розпалювати вогонь, вишивати, в'язати, працювати, щоб не нашкодити дитині. Люди вважали, що якщо розпалити вогонь, то так жінка залишить на тілі немовляти мітку, а через заплутані нитки пуповина обов'ється навколо малюка. Убогі могли передати свою потворність, а якщо жінка переступить через гострий предмет, пологи будуть важкими, а дитя болючим.

Це було і свято для бджолярів, вони приходили в омшаники прочитати змову, щоб бджоли були здорові та принесли багато меду. Вважалося, що цього дня вовки збираються у великі зграї та дуже небезпечні. А селяни вважали, що цей день найкоротший і темніший у році. Навіть вірили, що відбувається бій між силами світла та силами темряви. Але світло завжди перемагає і новий промінь сонця народжується наступного дня як початок нового життя.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників
Показати ще

З давніх-давен святої Ганні молилися про дітей – про настання довгоочікуваної вагітності, про легкі пологи, і про щасливу долю немовляти.

Традиційно з цього моменту розпочиналася підготовка до різдвяних свят (господині починали білити та прибирати у будинку). Крім того, молоді дівчата починали сходитися на дівочі посиденьки. Кожна з них мала вміти вишивати, шити, прясти. Вони обговорювали, як відзначатимуть свята.

Що категорично не можна робити 22 грудня

Оскільки це переважно жіноче свято, заборони діють здебільшого для них:

  • Жінкам, які виношують в утробі малюка, забороняється розводити вогонь.
  • Не можна шити чи вишивати, такі дії за народним повір'ям можуть заплутати пуповину.
  • У день Анни Темної діє заборона на домашні справи: не можна робити прибирання та прати речі. Якщо виконувати ці дії, наступний рік буде повний домашніх турбот, з якими буде важко впоратися.
  • У цей день категорично не можна вживати жирну їжу, інакше малюк народиться великим.
  • Власникам довгого волосся, неважливо — це чоловік або жінка, потрібно з самого ранку його зібрати в пучок і не розпускати його до ранку наступного дня. Якщо ці дії не виконати, згідно з народним повір'ям, у волосся забереться нечиста сила і може забрати з собою щастя цієї людини.

Жіноче волосся, фото klinikadovira
Жіноче волосся, фото klinikadovira

Нагадаємо, що життя зміниться за 40 днів: найсильніша молитва до Миколи Чудотворця.

Раніше ми повідомляли, як попросити грошей у Всевишнього – три дієві молитви на достаток.