У зв'язку з масовими відключеннями електроенергії в українців виникло безліч складнощів, однією з них стала неможливість викликати швидку допомогу та інші служби, адже зі світлом часто зникає і зв'язок.

У Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України поспішили заспокоїти громадян та повідомили, що є декілька способів "покликати на допомогу" у разі блекауту.

Швидка допомога, фото: скріншот з відео
Швидка допомога, фото: скріншот з відео

Речник Держспецзв'язку Володимир Кондрашов пояснив, що зараз екстрені служби мають резервні системи зв'язку, і вони продовжують працювати.

"Якщо ваша мережа з будь-яких причин недоступна, проте доступна будь-яка інша мережа мобільного оператора, в налаштуваннях свого смартфона ви можете вибрати іншу мережу. Для цього потрібно просто вимкнути автовибір мережі, знайти доступну мережу, зареєструватися нею і в такий спосіб можна дзвонити по телефону та відправляти SMS-повідомлення на будь-яку мережу", - сказав Кондрашов.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

У Держспецзв'язку радять відправити просте повідомлення рідним, якщо немає зв'язку, але в них вона краще. Вони допоможуть викликати швидку допомогу. Про "Пункти скрушності" теж нагадали, там є все необхідне. Більше того, існують месенджери, які працюють без мобільного зв'язку – для них задіян Bluetooth, але є свої нюанси.

"У них досить обмежене коло дії, тобто близько 50-100 метрів. Однак вони дозволять повідомити сусідам, що щось трапилося: ви, наприклад, застрягли в ліфті. Просто заздалегідь домовитеся про використання одного з таких месенджерів. Вони безкоштовні, вони у відкритому доступі. Це Bridgefy, FireChat та подібні", - пояснив він.

Станційні телефони теж працюватимуть у моменти відсутності зв'язку, але якщо є автоматична телефонна станція зарезервована.

"І, крім того, наші правоохоронці, як правило, наші військові, які охороняють ті чи інші об'єкти, у них також є інші засоби зв'язку. Це рації. Тобто скористатися ними можна буде в будь-якій ситуації" , - додав Кондрашов.

Нагадаємо, пенсіонерів попередили про несподівані зміни у 2023 році.

Як повідомляв Знай.ua, водіїв можуть залишити без прав через новий закон від депутатів