$39.60 €42.44
menu closed
menu open
weather +12 Київ

У США є три сценарії закінчення війни в Україні – The Washington Post

У США є три сценарії закінчення війни в Україні – The Washington Post Зеленський здійснив перший закордонний візит після початку повномасштабного російського вторгнення
Фото: EPA
У США є три моделі того, який вигляд могло б мати припинення війни через переговори, кожна з яких має прихильників в адміністрації президента США Джо Байдена. Про це йдеться в матеріалі The Washington Post, опублікованому 21 грудня.

Газета поспілкувалася з високопосадовцем із Білого дому.

Один сценарій частина мирного плану, запропонованого президентом України Володимиром Зеленським. Він передбачає, що Росія йде з усієї території України, яку вона окупувала, включно з Кримом, Донецькою та Луганською областями.

Другий сценарій передбачає відведення військ РФ до лінії фронту 2014 року.

Третій сценарій – відведення військ із території Донбасу, але не Криму.

Як зазначають у статті The Washington Post, Зеленський дав зрозуміти, що других двох сценаріїв не підтримує. Український президент наполягає: мир може настати лише тоді, коли російські окупанти відступлять з усієї окупованої території.

Високопосадовець розповів виданню, що на особистій зустрічі Байден запитав Зеленського, як, на його думку, має закінчитися війна. Водночас американський лідер підкреслив, що "це поки така собі академічна дискусія", оскільки зараз немає жодних ознак того, що Росія зацікавлена в розмові.

Співрозмовник газети додав, що адміністрація Байдена прагнула "обговорити погляди Зеленського на дипломатію". У США хочуть, щоб Київ був у "максимально сильній позиції" щодо переговорів. "Який вигляд повинна мати дипломатія і якими мають бути червоні лінії", має вирішувати Україна, зазначив високопосадовець.

Контекст

Росія 2014 року окупувала український Крим і розпочала збройний конфлікт на сході України, унаслідок якого було окуповано частину Донецької й Луганської областей.

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Наразі під окупацією РФ перебувають Крим, частина Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської, Харківської областей та Кінбурнська коса в Миколаївській області.

15 листопада на саміті G20 Зеленський презентував українську формулу миру, яка складається з 10 пунктів. Вона передбачає координацію міжнародних зусиль щодо встановлення ядерної, енергетичної та продовольчої безпеки. Одним із головних положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Поїздка до США 21 грудня – перший закордонний візит Зеленського після початку повномасштабного російського вторгнення. У Білому домі говорили, що Байден запросив Зеленського до США, тому що війна, яку розв'язала Росія в Україні, "вступила в нову стадію".