Окупанти готуються закріпитися на Запорізькій землі, будують лінії оборони.

Військовослужбовець ЗСУ Віктор Бурлик зазначив, що ЗСУ знищують скупчення ворожої техніки на Запорізькому напрямку.

Про це він сказав в ефірі телеканалу “Еспресо”.

“Вороги вчергове обстріляли Комишуваху й Оріхів. Вони не дивляться на жертви серед цивільних та знищують критичні інфраструктурні об’єкти – це типова поведінка терористів. ЗСУ завжди чітко та влучно відповідають окупантам. Ми намагаємось якомога більше знищити ворожої техніки, не пошкоджуючи інфраструктуру й житлові будинки цивільного населення”, – підкреслив Бурлик.

За словами бійця ЗСУ, на Запорізькому плацдармі противник будує лінії оборони.

“Від передка вороги відвели важке озброєння, тому що час від часу їхню техніку знищували Сили оборони України. Там залишилося скупчення піхоти, вони окопуються та готуються зимувати, будують бліндажі. Якомога далі від фронту противник будує лінії оборони, вони готуються закріпитися на Запорізькій землі, але не довго їм залишилося. Робимо все, щоб очистити нашу землю від окупантів”, – додав Бурлик.

Напередодні ОК “Південь” повідомило, що у Мелітополі росіяни готуються до такого ж самого сценарію, який здійснили в Херсоні, а саме – піти з міста.

Певні дії окупантів на території Херсонської та Запорізької областей, свідчать про те, що вони ймовірно збираються відходити звідти у бік Криму. Про це 24 каналу розповів військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан.

За його словами, росіяни не зможуть утримувати територію по всій лінії фронту, починаючи від Кінбурнської коси на Заході й до Сватового – на Сході, а це близько 1000 кілометрів і на глибину приблизно 100 кілометрів.

Ця лінія фронту притиснута до Азовського і Чорного морів, а також притискається річкою Дніпро і нашим фронтом від Запоріжжя до Донецька,
– наголосив експерт.

Він вважає, що будь-який рух, що розтинає, української армії до Азовського моря перетворює угруповання ворога в оперативний котел. І йому доведеться з цього котла потім вибиратися.

“Тому вони вже зараз планують певні дії, по тому самому сценарію, за яким вони відходили з Херсону. Напрямок руху та так звані відсічні оборонні споруди окупантів свідчать про те, що вони планують піти з Херсонської та Запорізької області в основному до Криму і там закритися”, – підкреслив Світан.

Він пояснив, що ці відсічні оборонні споруди знаходяться в районі Армянська, Перекопу, Чонгара та Арабатської Стрілки, які кілька днів тому перевіряв на “блакитному гвинтокрилі” міністр оборони Росії Шойгу.

Входи до Криму вони будуть готувати в реальному режимі оборони. А по всій території Херсонській та Запорізьких областей росіяни риють так звані відступні оборонні споруди для ар’єргардних загонів тих підрозділів, які будуть прикривати відхід,
– зауважив полковник ЗСУ.

За його словами, такі дії проводяться до Бердянська, і це свідчить про те, що вони готуються відходити з Херсонської та Запорізької областей.

Військовий експерт зазначив, що географія фронту та місця проведення ймовірних бойових дій не дають ворогу можливості утримувати Мелітополь.

А саме Україні його вигідно взяти, адже через нього найкоротший шлях до Азовського узбережжя. ЗСУ тоді виконає завдання розтину по найкоротшому шляху російського сухопутного коридору,
– наголосив він.

На його думку, окупантам дуже незручно утримувати Мелітополь в режимі оборони – він знаходиться не в центрі бойових дій, і якщо будуть проводитись відсічні оперативно-тактичні заходи, місто опиниться у жорсткому котлі.

“Мелітополь знаходиться не на узбережжі Азовського моря і до нього неможливо підійти морськими суднами, щоб виконати заходи з евакуацій гарнізону”, – вважає роман Світан.