Оскільки Токмак, що в Пологівському районі Запорізької області, оточений круговою обороною, штурмувати його ЗСУ не будуть – натомість місто планують оточити та запропонувати росіянам здатися.

Про це заявив Олексій Гетьман, військовий експерт.

«Від позицій ЗСУ до Токмака близько 20 км. Подолати цю відстань можна досить швидко. Тим часом Токмак оточений круговою обороною, тому штурмувати його ЗСУ не будуть. Скоріше за все, місто оточать і запропонують здатися. За Токмаком великих оборонних споруд вже немає, тож наступ буде тривати через поле», — розповів він.

За словами військового експерта, наразі ворожа сторона перекидає додаткові підрозділи на цей напрямок для зміцнення оборони. Проте малоймовірно, що ці дії зможуть призупинити наступ.

Крім того, російські окупанти вже вивозять свою “адміністрацію” з Токмака в Запорізькій області.

Про це сьогодні, 30 серпня, розповів мер Мелітополя Іван Федоров.

“Ми бачимо кілька тенденцій. Насамперед триває ліквідація ворога на Запорізькій лінії фронту. Звичайно ж, основні бойові дії йдуть у районі фронтових міст, таких як Токмак, недалеко від Василівки. І вчора ми відзначали, що з Токмака окупанти починають вивозити свою “адміністрацію”. Провісники цієї евакуації були вже протягом, напевно, тижня. Але вчора ми отримали підтвердження від місцевих жителів, які перебувають безпосередньо в Токмаку. Ворог, як завжди, у момент, коли йому потрібно щось приховувати, повністю гасить інтернет, повністю гасить мобільний зв’язок. Тому сьогодні в Токмаку, Молочанську майже неможливо зателефонувати місцевим жителям”, — сказав Федоров.

Також, за його інформацією, у Бердянську та Мелітополі з’являються нові мобільні крематорії.

“У Мелітополі тимчасовий пересувний крематорій переїхав на вулицю Михайла Оратовського, також у Бердянську там же, де й перебував, у районі морського порту, продовжує працювати крематорій. Вони працюють 24/7. Сморід, який стоїть у районах, наближених безпосередньо до розміщення крематорію, неможливий для знаходження інших цивільних осіб. Тому безпосередньо від наших місцевих жителів ми дізналися цю інформацію”, — сказав мер.

Федоров підкреслив, що “гауляйтер” окупованої частини Запорізької області Євген Балицький у травні оголосив про евакуацію жителів 18 населених пунктів, а зараз наказав повернути людей назад.

“Чому саме зараз з’являється “указ” про повернення людей на території? З однієї простої причини — росіяни розуміють, що вони скоро будуть вибігати з наших населених пунктів, тому що Збройні сили України роблять усе для цього. І тепер їм потрібно прикритися цивільними жителями як живим щитом. Саме тому вони зараз масово намагаються повернути жителів для того, щоб просто прикриватися цивільним населенням. Це єдина цинічна мета”, — сказав мер.

Підкреслимо, як стало відомо днями раніше, на Мелітопольському напрямку є просування українських сил, до Токмака Силам оборони України залишилося трохи більше ніж 10 кілометрів.

“Під повним вогневим контролем на сьогодні знаходиться Токмак. Колаборанти в Мелітополі, колаборанти в Токмаку у великій напрузі, тому що всі розуміють — до Токмака залишилися 10 з невеликим кілометрів, від Токмака до Мелітополя — приблизно 50 кілометрів. І це точно говорить про те, що Токмак буде звільнений, Мелітополь буде звільнений”, — сказав Федоров.

Він окремо зазначив, що щодня відбуваються вибухи в окупованих Мелітополі, Бердянську і в Токмаку.