У Білому домі впевнені, що російський президент Володимир Путін може бути причетним до загибелі ватажка ПВК «Вагнера» Євгена Пригожина.

Про це заявила прес-секретар Білого дому Карін Жан-П’єр.

«Ми всі знаємо, що Кремль має довгу історію вбивства опонентів», — сказала вона.

За її словами, США стежить за ситуацію навколо загибелі Пригожина.

Раніше у Штатах заявляли, що версія збиття літака засновника приватної військової компанії «Вагнера» Євгена Пригожина системою протиповітряної оборони є неточною.

Крім того, президент США Джо Байден припустив, що президент Росії Володимир Путін може стояти за катастрофою літака у Тверській області РФ.

Байден сказав, що в Росії «мало що відбувається, за чим не стоїть Путін, але я не знаю достатньо, щоб дати відповідь».

Також Президент США Джо Байден не здивований, що Євген Пригожин загинув, а також зазначив, що у Вашингтоні ретельно вивчать ймовірні причини падіння літака очільника ПВК «Вагнер» 23 серпня 2023 року.

Про це повідомляє Sky News.

Байден пригадав, що після невдалого бунту Пригожина та його «походу на Москву» радив «кухарю Путіна» уважно стежити за тим, що він їсть та на чому їздить.

У США будуть намагатися точно встановити, як було збито літак із очільником ПВК «Вагнер».

Крім того, президент США зазначив, що «не здивований» таким розвитком подій.

«Ви можете пригадати, коли ви запитали мене про Пригожина, я сказав, що на його місці я був би обережний із тим, що я п’ю і на чому їжджу. Я точно не знаю, що сталося, але я не здивований», — уперше відреагував Джо Байден на новини про смерть Пригожина.

У США назвали неточною версію про те, що літак Євгена Пригожина був збитий системою протиповітряної оборони. Також розглядається варіант вибуху безпосередньо на борту повітряного судна.

В свою чергу очільниця німецького МЗС Анналена Бербок під час спілкування з журналістами у Берліні зазначила, що немає нічого дивного в тому, що весь світ підозрює Путіна у можливому вбивстві ватажка ПВК «Вагнера».

«Досі незрозуміло, що саме сталося, тому що, звісно, на офіційні російські заяви не можна покладатися. Щонайменше півтора року Кремль бреше. Знову і знову. І тому невипадково, що весь світ відразу ж підозрює Кремль, коли через два місяці після спроби заколоту опальна ексдовірена особа Путіна раптом падає буквально з неба», — заявила вона.

Бербок також нагадала, що світові давно відомо, як усе влаштовано у РФ: «Смерті та сумнівні самогубства, падіння вікон, які зрештою залишаються нерозкритими. Це підкреслює диктаторську систему влади, побудовану на насильстві».

До того ж, варто підкреслити, що Україна не причетна до ймовірної загибелі очільника ПВК «Вагнера» Євгена Пригожина. Про це у четвер заявив Президент Володимир Зеленський.

«Коли Україна зверталася до країн світу щодо літаків — ми не це мали на увазі. Ми хотіли підтримки, хоча це в певному сенсі також допоможе. Ми не маємо до цього стосунку. Усі розуміють, хто стосунок має», — заявив він.

Радник глави Офісу Президента України Михайло Подоляк написав у соцмережах, що «Путін нікому не прощає власного звірячого страху… і чекав моменту». За словами Подоляка, Пригожин підписав собі смертельний вирок, коли повірив у дивні «гарантії Лукашенка» та в не менш абсурдне «чесне слово» Путіна:.

«Показове усунення Пригожина та командування «Вагнера» через два місяці після спроби перевороту — це сигнал від Путіна російським елітам перед виборами 2024 року: «Бійтесь! Нелояльність дорівнює смерті». Але також це сигнал російським військовим: «героїв СВО» не буде. Якщо не український трибунал, то куля від ФСБ», — вважає радник.