В Україні оголосили загальну мобілізацію 24 лютого 2022 року, як тільки росія розпочала повномасштабну війну. Однак адвокат у сфері військового законодавства Олег Леонтьєв впевнений, що систему та законодавство потрібно вдосконалити, щоб цей процес проходив ефективніше.

Зокрема, адвокат пропонує переглянути указ 402 про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу до ЗСУ. Через чинні правила військових, які отримали серйозні каліцтва під час бойових дій і навіть втратили кінцівки, визнають обмежено придатними на ВЛК, тому вони продовжують виконувати завдання в частині.

ВЛК, скріншот: YouTube
ВЛК, скріншот: YouTube

Водночас в тилу достатньо військових, які мають відстрочку. Леонтьєв вважає, що вони можуть воювати замість тих, хто постраждав чи отримав каліцтва.

"У військкоматах сидять сотні здорових бугаїв у бронежилетах, які можуть забезпечити батальйони. Усі вони служать у військовій частині, і замість оборони країни, ловлять по містах та селах призовників. Крім того, цілі бригади та корпуси сидять в тилу: Нацполіція, співробітники Бюро економічної безпеки, Державна виконавча служба України - від них взагалі немає жодної користі", - додав адвокат.

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube
Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube

Також Леонтьєв повідомив, що військовозобов'язані прокурори, які мають відстрочку, зловживають своїм статусом та домовляються з військкомами, коли справа доходить до суду.

"Адвокатська спільнота обурена тим, що у прокурорів є відстрочки, хоча за законом вони не входять до категорії тих, хто має на це право, але їм зробили броні. І часто відбувається таке: йде судовий процес, прокурору не подобається позиція адвоката, він підморгує військовому, і той просто на порозі суду вручає адвокату повістку і все — відправляють в окоп. Таких випадків багато", - зізнався він.

Нагадаємо, відстрочку хочуть скасувати: нардеп оголосив, хто потрапить під мобілізацію

Раніше ми писали про те, що колишній глава СБУ Баканов зайнявся бізнесом: жодних кримінальних справ не розслідується

Як повідомляв Знай.ua, проходження медкомісій під час мобілізації: хто має право отримати відстрочку