Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив про те, що міністри оборони країн ЄС на неформальній зустрічі в іспанському місті Толедо обговорять продовження сталого фінансування потреб України як під час боротьби проти російського вторгнення, так і на період відновлення після завершення цієї війни.

Про це він сказав перед початком зустрічі міністрів.

«Ми маємо намір дослідити шляхи, які забезпечуватимуть стабільність та стійкість фінансової допомоги для України. Вона (ця допомога – ред.) має продовжуватися. Вона має продовжуватися зараз, а також після війни, що б не сталося. Вона потрібна для відбудови та для надання гарантій безпеки для України. Це глибоке обговорення, тож подивимося, що скажуть міністри», — сказав Боррель.

За його словами, іншим великим питанням під час зустрічі буде розвиток ситуації в країнах африканського регіону Сахель, зокрема, в Нігері. Високий представник ЄС зауважив, що щойно отримав інформацію щодо подій у Габоні, де, ймовірно, здійснено спробу чергового військового перевороту. Боррель утримався від подальших коментарів щодо ситуації в Габоні, оскільки актуальна інформація лише продовжує надходити, але зауважив: якщо повідомлення про військовий заколот у цій країні підтвердиться, це створить нові загрози для стабільності в усьому регіоні.

Високий представник ЄС окремо наголосив, що зустріч міністрів у Толедо є неформальною, тож підписання або ухвалення будь-яких формалізованих заяв або документів не очікується.

Нагадаємо, раніше видання The Financial Times заявляло, що занепокоєння щодо напруженості національних бюджетів та зростання витрат у ЄС загрожують наданню додаткової фінансової допомоги Україні.

Як зазначається, фінансування ЄС для підтримки України стримується через розбіжності між державами-членами. Прохання Брюсселя про додаткове фінансування на загальну суму 86 млрд євро, спрямоване на полегшення навантаження на бюджет ЄС і водночас на продовження чотирирічної підтримки України, розділило країни ЄС й призвело до закликів до скорочення і подовження термінів затвердження.

Дебати є ключовим випробуванням рішучості Заходу щодо України, оскільки військові скептики в Європі та США починають вказувати на обмежені успіхи, досягнуті літнім контрнаступом України проти Росії.

FT зазначає, що переговори про фінансування ускладнювалися тим, що Єврокомісія об’єднала фінансову підтримку України з вимогами щодо поповнення бюджету ЄС, включаючи положення про покриття процентних витрат за боргами та підвищення зарплат чиновників ЄС.

Багато країн ЄС заявили, що, хоча додаткова фінансова підтримка України є розумною, інші елементи пакета запитів є результатом внутрішніх проблем управління бюджетом ЄС, що не заслуговує на додаткові кошти.

Такі країни, як Німеччина та Нідерланди, очолили опір, стверджуючи, що затягування бюджетних пасків у зв’язку зі зростанням процентних ставок та вимог до заробітної плати також має бути відображено в Брюсселі.

«Час невідповідний. Урядам доводиться самим ухвалювати важкі рішення, і тепер Брюссель просить їх внести більший внесок», — сказав один з високопоставлених дипломатів ЄС.

За словами дипломатів, Брюсселю потрібні кошти, щоб збільшити зарплати членів Комісії відповідно до інфляції. «Це найкраща внутрішньополітична платформа для національного лідера», — додали вони.