У Швейцарії судитимуть колишнього білоруського силовика, причетного до розправи над опозицією

фото
Середа, 30 серпня 2023, 22:44

Виправлено: У новині виправлено прізвище.  

Суд швейцарського міста Санкт-Галлен у вересні почне розгляд справи колишнього військовослужбовця спецзагону швидкого реагування (СОБР) Міністерства внутрішніх справ Білорусі Юрія Гаравського.

Про це, як пише "Європейська правда", оголосила неурядова організація TRIAL International, яка супроводжувала позов проти Гаравського.

Гаравський, як стверджується, був причетний до серії зникнень провідних діячів білоруської опозиції у 1999 році – ексголови МВС Білорусі Юрія Захаренка, віцепрем’єра перших років президентства Лукашенка Віктора Гончара та друга останнього Анатолія Красовського.

Юрій Харауський
Юрій Гаравський
Фото: DW

Сім'ї загиблих робили численні спроби отримати інформацію про їхнє місцеперебування, однак правоохоронні органи Білорусі систематично відмовлялися переслідувати винних і притягати їх до відповідальності.

У Білорусі ліквідували найстаріше політичне об’єднання, опозиційне до Лукашенка

Суд над Гаравським відбудеться 19-20 вересня і стане першим у Швейцарії в межах універсальної юрисдикції у справі про насильницькі зникнення.

Уперше ім’я колишнього білоруського силовика стало публічним у 2019 році, коли він розповів DW про причетність до політичних убивств Захаренка, Гончара й Красовського. Гаравський на той час виїхав із Білорусі до Європи, де попросив політичного притулку.

У Білорусі політичних опонентів, правозахисників, адвокатів, журналістів та інших пересічних громадян заарештовують, утримують під вартою з політичних мотивів і позбавляють їхніх основоположних прав.

Особливо репресії посилились після президентських виборів 2020 року, які були визнані сфальсифікованими на користь Лукашенка й спричинили масові протести. За оцінками правозахисників, щонайменше 1500 людей у Білорусі є політичними в'язнями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.