$39.39 €42.33
menu closed
menu open
weather +11 Київ

Депутати ВР публічно закликали видалити кандидатуру Варданяна з переліку номінантів на Нобелівську премію миру

Депутати ВР публічно закликали видалити кандидатуру Варданяна з переліку номінантів на Нобелівську премію миру Варданяна занесено до бази українського проєкту "Миротворець"
Фото: rbc.ru

Депутати Верховної Ради України стурбовані тим, що мільярдер вірменського походження, колишній "державний міністр" невизнаної Нагірно-Карабаської республіки й "гаманець" президента країни-агресора РФ Володимира Путіна Рубен Варданян може дістати шанс потрапити до списків лауреатів Нобелівської премії, відбіливши в такий спосіб свою репутацію, пише "5 канал".

Журналісти звернули увагу на пости політиків у Facebook, де вони заявляють, що неприпустимо номінувати на премію людину, яка причетна до корупційних скандалів і є спонсором російської агресії та ворогом України.

"Сьогодні в "Миротворці" – завтра в номінантах на Нобелівську премію. Абсурд!" – написав нардеп від "Слуги народу" Володимир Ватрас.

"Мені інколи здається, що світ сходить із глузду. У тому році – Дон-дон, у цьому – Варданян. Може, ще Путіна на Нобелівську премію миру подасте? Сюр..." – заявила його колега по фракції Анна Скороход.

"Я підписав листа, який закликає Нобелівський комітет відхилити кандидатуру Рубена Варданяна як потенційного лауреата Нобелівської премії миру. Якщо ви пропустили: Варданян – людина Путіна й "гаманець" Путіна. Давати Нобелівку такій людині – це ляпас кожному українцю, який зараз захищає свою землю від російських загарбників. Це ляпас європейським цінностям загалом!" – написав нардеп Юрій Камельчук.

Автори листа наголошують на тому, що ініціаторами висування Варданяна стали російські агенти впливу.

"Про те, що це операція з відбілювання репутації "людини Путіна", яка потенційно могла б скласти конкуренцію Пашиняну, свідчить "запуск" новини в інфопростір російськими першоджерелами – Sputnik і РБК. Власник останнього, Григорій Березкін, також перебуває під санкціями ЄС, Канади, Британії й Австралії", – пише "5 канал".

Контекст

Варданяна занесено до бази українського проєкту "Миротворець". На сайті НАЗК в обґрунтуванні введення обмежувальних заходів щодо Варданяна його схарактеризували як "вище керівництво системотворчої російської компанії, яке задіяне в матеріальну (транспортну, логістичну та іншу) підтримку дій, які підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету й незалежності України". У базі вказано, що бізнесмена туди занесли 23 квітня 2023 року.

У січні 2023 року старший науковий співробітник Джеймстаунського фонду у Вашингтоні Януш Бугайскі у своїй колонці для The Washington Times назвав Варданяна одним із найбагатших людей Росії та людиною, наближеною до президента країни-агресора Росії Володимира Путіна.

Санкції проти Варданяна в Україні ввели 19 жовтня 2022 року.