$39.39 €42.33
menu closed
menu open
weather +14 Київ

Російські пропагандисти заявили, що Буданов потрапив у полон. У Spravdi спростували

Російські пропагандисти заявили, що Буданов потрапив у полон. У Spravdi спростували Буданов живий і не потрапляв у полон, заявив український Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки
Фото: gur.gov.ua

Російська пропаганда двічі за тиждень поширювала фейки про начальника Головного управління розвідки України Кирила Буданова: спочатку про його загибель, потім – про полон. Про це Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки (Spravdi) попередив 21 квітня в Telegram.

"Глава ГУР Буданов потрапив до російського полону". Це неправда", – зазначено в заяві Spravdi.

У центрі додали, що неправдиве повідомлення почали поширювати кремлівські пропагандисти-"воєнкори", заявивши, що після "масштабного ракетного удару" по позиціях ЗСУ було нібито ліквідовано "одну з важливих українських фігур". Пізніше ця інформація трансформувалася в новину про те, що після цього удару Буданова нібито взяли в полон військові РФ.

У Spravdi нагадують, що пропагандисти РФ уже "брали в полон Буданова" – цей фейк вони тиражували ще в жовтні 2023 року.

Видання Kharkov Today 18 квітня зазначало, що у прокремлівських Telegram-каналах поширюють фейкову інформацію про те, нібито внаслідок ракетного удару по місту Чугуїв Харківської області загинули головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський і начальник Головного управління розвідки України Кирило Буданов.

Окупанти самі з іронією ставляться до постійних повідомлень про "смерть" Буданова, зазначав український Telegram-канал "Вертикаль", наводячи скріншот повідомлення російського пропагандиста Владислава Позднякова: після новини про удар РФ по полігону в Чугуєві він зазначив, що "в [російських] "воєнкорів" Буданов гине що два місяці".

Контекст

На Буданова до 2023 року вчинили не менше ніж 10 замахів, написала наприкінці січня The Washington Post. За словами глави української розвідки, його намагалися вбити після того, як у серпні 2016 року в окупованому Криму було вбито підполковника ФСБ РФ. Росія звинуватила в цьому "українських диверсантів", серед яких нібито був і Буданов.

Буданов в інтерв'ю французькому виданню Liberation, опублікованому 15 лютого, заявив, що "вже пережив багато замахів і, мабуть, ще переживу багато". Інформацію про щонайменше 10 серйозних замахів на Буданова підтвердив представник ГУР Андрій Юсов.