$39.39 €42.33
menu closed
menu open
weather +17 Київ

Із 23 квітня консульства України припинять надавати послуги чоловікам призовного віку – ЗМІ

Із 23 квітня консульства України припинять надавати послуги чоловікам призовного віку – ЗМІ У консульствах чоловіки призовного віку зможуть оформити лише повернення в Україну
Фото: EPA

Міністерство закордонних справ наказало керівникам усіх дипломатичних установ України тимчасово зупинити із 23 квітня усі консульські дії для громадян України призовного віку. Про це йдеться у листі за підписом першого заступника міністра закордонних справ Андрія Сибіги, який цитує ZN.UA.

"З урахуванням п. 6 та п. 16 ч. 1 ст. 8 закону України "Про правовий режим воєнного стану", у зв'язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією РФ проти України, із метою недопущення уникнення громадянами України обов’язку з урегулювання питання військового обліку територіальними центрами комплектування й соціальної підтримки та наявності військово-облікових документів доручаю із 23 квітня 2024 року тимчасово призупинити вчинення консульських дій за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років", – ідеться у листі, який цитує ZN.UA.

Можливо буде лише оформити документи для повернення в Україну, пише видання. Заборона діятиме до одержання роз'яснень положень закону щодо посилення мобілізації, який було оприлюднено 17 квітня й набуде чинності у травні.

Контекст

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє Рада продовжила воєнний стан 6 лютого 2024 року – до 13 травня.

Першу редакцію законопроєкту підготували 25 грудня 2023 року. Рада ухвалила його в першому читанні 7 лютого 2024 року. Після голосування депутати запропонували майже 4,3 тис. правок. Наприкінці березня парламентський комітет із питань нацбезпеки, оборони та розвідки завершив їх розгляд.

9 квітня комітет Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки прибрав положення про демобілізацію і ротацію військовослужбовців з урядового законопроєкту про мобілізацію з ініціативи головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, його обіцяли розглянути окремо.

Рада розпочала розгляд законопроєкту про мобілізацію у другому читанні 10 квітня. 11 квітня український парламент ухвалив законопроєкт №10449 у цілому, його підтримало 283 парламентарів.