$39.39 €42.33
menu closed
menu open
weather +19 Київ

Напад на поліцейських у Вінницькій області. Суд обрав підозрюваним запобіжний захід. Батько сказав, що стріляв син

Напад на поліцейських у Вінницькій області. Суд обрав підозрюваним запобіжний захід. Батько сказав, що стріляв син Підозрюваних відправили за ґрати
Фото: Національна поліція України / Telegram

Суд 22 квітня обрав запобіжний захід підозрюваним у вбивстві поліцейського у Вінницькій області. Про це повідомила Національна поліція України у Telegram.

Чоловіка заарештували на два місяці без права внесення застави.

Другому підозрюваному – його синові – суд теж обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, повідомила Нацполіція. 26-річному військовослужбовцю інкримінують убивство й замах на життя поліцейських, незаконне поводження зі зброєю та дезертирство.

Суддя Костянтин Гуменюк після розгляду матеріалів справи дійшов висновку, що є достатні підстави вважати, що підозрювані можуть вчинити нові злочини, вплинути на свідків, перешкодити перебігу розслідування й утекти з країни, повідомляє "Суспільне Вінниця".

У залі суду 56-річний Валерій Василаке заявив, що у поліцейського стріляв його син Віталій. Він нібито подумав, що поліцейський застрелив його батька. Відео коментаря підозрюваного опублікувало "Суспільне Вінниця"

"Стріляв у поліцейських, бо подумав, що він мене вбив. То він так стріляв. Я не знаю, чого так сталося... Страшний сон, – зазначив чоловік, додавши, що не очікував, що син так вчинить. – Та він сам не очікував. Я не знаю, чого так сталося". 

За словами Василаке-старшого, він дістав поранення від час інциденту. Чоловік також розповів, що зброю, яку перевозили в автомобілі, "взяв" його син. Продавати її нібито не планували.

Василаке також підтвердив, що хотів разом із сином покинути територію України (хоча й "розумів, що це нереально") і виїхати до Молдови.

Віталій Василаке – капітан ЗСУ – теж сказав, що стріляв у поліцейського. 

"Я наніс удар в обличчя поліцейському, після чого він упав. Потім, повернувшись ліворуч, я побачив, що з'явився другий поліцейський, дістав зброю, почав цілити на мене. Я відійшов у сторону, забіг за машину. Він почав стріляти в сторону машини. Я, розуміючи, що, можливо, мій батько вже мертвий, дістав табельну зброю і відкрив вогонь по поліцейському, який стріляв в сторону машини", – заявив він. 

У машині, за словами Василаке-молодшого, було 20 гранат Ф-1: по 10 у двох ящиках. Він хотів закопати їх удома в Чорномині. Його батько також сказав, що зброю перевозили "на всякий случай". 

Адвокати обох підозрюваних не будуть подавати апеляції.

Відео: Суспільне Вінниця / YouTube
Контекст

У ніч на 20 квітня в Гайсинському районі Вінницької області стався напад на двох поліцейських, повідомила пресслужба Нацполіції України. 20-річний правоохоронець Максим Зарецький загинув, інший – дістав поранення. Також було поранено одного з нападників.

Двоє підозрюваних потрапили на запис бодикамери й відео з камер спостереження на одній з автозаправок, їх опублікував колишній заступник глави МВС Антон Геращенко. Сухопутні війська Збройних сил України підтвердили, що на відео – військовослужбовці однієї із частин Сухопутних військ.

Про затримання двох чоловіків, які можуть бути причетними до вбивства, у МВС повідомили 21 квітня.

Того самого дня поліція опублікувала відео й фото затримання, розповівши подробиці операції. Розшукувані переховувалися в покинутій будівлі в Одеській області й, імовірно, мали намір виїхати за кордон, зазначили правоохоронці. В автомобілі підозрюваних поліція виявила сліди крові, які свідчили про те, що одного з фігурантів поранили.