РФ готує наступ на Донбасі: в ISW сказали, що зупинить окупантів

23 квітня 2024, 07:39оновлено 23 квітня, 11:27
368
В армії окупантів немає достатньо часу для підготовки до ширшого прориву, оскільки арсенал ЗСУ найближчим часом поповнить військова допомога.
ЗСУ, війна в Україні
Допомога США може зірвати плани окупантів - ISW / Колаж: Главред, фото: 22 окрема механізована бригада, 56 окрема мотопіхотна Маріупольська бригада

Російська окупаційна армія планує широкий наступ на позиції ЗСУ на північний захід від Авдіївки в Донецькій області. Однак зусилля окупантів може обмежити передача Україні військової допомоги США та країн Заходу. Про це йдеться у звіті аналітиків американського Інституту вивчення війни.

Як пишуть експерти ISW, росіяни зосередили силу розміром із дивізію на лінії Бердичі - Новокалинове на північний захід від Авдіївки. У її складі - переважно чотири бригади Центрального військового округу Збройних сил РФ.

Аналітики припускають, що ці сили переслідують такі завдання:

відео дня
  • просування на захід від Бердичів;
  • просування в бік селища Очеретине;
  • просування від Очеретиного далі на захід уздовж дороги О0544 (Керамік-Мирноград);
  • просування на північ у напрямку селища Новокалинове.

Ці плани спрямовані на підтримку російської мети оперативного рівня, яка полягає в досягненні адміністративного кордону Донецької області через вихід на місто Покровськ.

У звіті ISW йдеться про те, що армія РФ не має достатньо часу для підготовки до ширшого прориву, оскільки арсенал ЗСУ найближчим часом поповнить військова допомога країн Європи та США, якщо Сенат схвалить законопроєкт про додаткові асигнування.

Також аналітики нагадали, що Верховний комісар ЄС Жозеп Боррель 22 квітня заявив, що перші поставки артилерійських боєприпасів з ініціативи Чехії прибудуть в Україну до кінця травня - початку червня.

"Здатність вирівняти співвідношення артилерійських обстрілів із силами агресора на полі бою, матиме вирішальне значення для спроможності Сил оборони позбавити російські війська ініціативи та сповільнити темпи їхнього просування на Авдіївському напрямку", - йдеться у звіті.

Що таке Інститут вивчення війни (ISW)?

Інститут вивчення війни (англ. Institute for the Study of War, ISW) – американський аналітичний центр, заснований 2007 року військовим істориком Кімберлі Каган. Штаб-квартира розташована у Вашингтоні, округ Колумбія.

Наразі ISW працює як неприбуткова організація. ISW готував звіти про війну в Сирії, війну в Афганістані та війну в Іраку, "зосередившись на військових операціях, ворожих загрозах і політичних тенденціях у різних зонах конфліктів". З лютого 2022 року ISW публікує щоденні звіти про російське вторгнення в Україну, пиши Вікіпедія.

Військова допомога від США - останні новини

20 квітня 2024 року Палата представників підтримала законопроєкт про надання допомоги Україні. У рамках цієї допомоги Україна отримає 60,84 мільярда доларів.

Далі законопроєкт відправлять на розгляд Сенату США. Після схвалення сенаторами його мають передати на підпис президенту США Джону Байдену.

Після підписання закону про військову допомогу США перший транш озброєння надійде в Україну за кілька днів. Представники США публічно не сказали, яку зброю Сполучені Штати надішлють Києву в рамках пакету, але Патрік Райдер повідомив під час брифінгу, що, імовірно, буде включено більше боєприпасів для протиповітряної оборони та артилерія.

Видання Politico повідомляє з посиланням на двох американських чиновників, що пакет військової допомоги включатиме бронетехніку на додаток до артилерійських снарядів і засобів ППО.

Повідомляється, що Пентагон усе ще вносить "останні штрихи" в новий транш і плекає надію, що зможе якнайшвидше надіслати техніку і снаряди - одразу ж після підписання документа Байденом.

У коментарі NBC News Зеленський сказав, що "молиться, щоб нова допомога дала шанс на перемогу".

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти