Одні з найпопулярніших цибулинних рослин, які навесні прикрашають клумби – це тюльпани. Під час цвітіння вони виглядають надзвичайно декоративно, але згодом втрачають свою декоративну цінність.

Варто знати, що робити із тюльпанами після того, як вони відцвіли.

Про це розповів один із українських блогерів-дачників, який часто ділиться корисними порадами у соціальних мережах.

Тюльпани, джерело: "Добропарк"
Тюльпани, джерело: "Добропарк"

Після закінчення цвітіння тюльпанів слід пам'ятати про важливість догляду. Саме від цього залежить, чи будуть вони цвісти наступного сезону і наскільки рясно. Ключовою процедурою є так зване "пасинкування", тобто видалення маточки і насіннєвих коробочок на кінці квітконоса.

Популярні новини зараз
Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись
Показати ще

Це можна зробити механічно (зрізавши гострим секатором, ножем або ножицями) або зламавши маточка пальцями. Це дозволить рослині спрямувати свою енергію на розвиток коренів та дочірніх цибулин. Якщо цим знехтувати, тюльпани почнуть зав'язувати насіння, що негативно позначиться на стані всієї рослини.

У той же час, варто не забувати акуратно поливати тюльпани протягом певного періоду часу, щоб дати можливість цибулинам регенерувати.

Також важливо не видаляти листя рослин відразу після цвітіння, а лише залишити їх до того моменту, поки вони не почнуть самостійно засихати. Саме вони, здійснюючи фотосинтез, забезпечують тюльпани необхідними поживними речовинами для зростання та розвитку цибулин.

Добропарк, поле тюльпанів, фото: Знай.ua
Добропарк, поле тюльпанів, фото: Знай.ua

Після цвітіння та видалення квітів надземна частина тюльпанів починає відмирати. І варто подбати про те, щоб цибулини рослин благополучно дожили до наступного сезону. Коли листя починає жовтіти і в'янути (приблизно в червні), цибулини тюльпанів слід викопати з грядки і підготувати до зберігання. Їх слід очистити від ґрунту та видалити сухе коріння та листя.

Наступним кроком є ​​просушування (природним шляхом) та перенесення в прохолодне, темне, сухе та провітрюване приміщення, де температура тримається в межах 5-10 градусів Цельсія. Цибулини тюльпанів можна зберігати як розсипом, так і в ящиках, наповнених піском або торфом. Вони зберігаються до вересня, після чого їх висаджують безпосередньо у ґрунт.

фото Getty Images
Квіти тюльпани \\ фото Getty Images

Чому цибулини тюльпанів потрібно викопувати? Більшості сортів цих рослин необхідно пережити період спокою. Через несприятливі зміни у ґрунті протягом літніх місяців цибулини тюльпанів можуть серйозно постраждати. Викопування запобігає розвитку грибкових захворювань, які процвітають у вологому та нагрітому грунті.

Крім того, це також допомагає запобігти надмірному ущільненню цибулин. Викопування тюльпанів гарантує, що рослини будуть пишно цвісти наступного сезону, а також будуть більш стійкими до хвороб та шкідників.

Нагадаємо, МОЗ попереджає українців - бургер, шаурма та фалафель з вулиць можуть вбити.

Раніше повідомлялося, як правильно доглядати скляну плиту: поради, які збережуть її як нову.

Також, вашій шевелюрі будуть заздрити: які продукти знижують ризик облисіння.