Їх усі поважали: 20 прізвищ, які означають, що ви з роду української еліти

Перевірте у списку своє прізвище

Кожне українське прізвище має свою історію походження і може багато розповісти про традиції, побут і культуру наших предків. Є родові імена, які давали людям через їх характер, або ті, що перейшли з прізвиськ.

А є прізвища, які отримувала інтелігенція – медики, освітяни та представники мистецтва, пише видання «Телеграф».

Мовний експерт Юліан Редько розповів, які прізвища отримували представники еліти. Інформацію він виклав у роботі Сучасні українські прізвища.

Які прізвища отримували лікарі та знахарі

У роботі йдеться про те, що раніше лікарською справою в Україні займалися переважно жінки. А ще було поширене цілительство – поєднання народної медицини та сільської магії. Цією справою могли займатись і чоловіки.

Звідси походять прізвища Гадал та Ворожко.

Щодо прізвища Медик, як каже сам мовознавець, його досить важко відстежити, бо воно походить з латинської мови. Але таке прізвище могли давати лише людям із медичною освітою, які не мали стосунку до народної медицини чи знахарства.

Які прізвища давали педагогам та людям мистецтва

  • Педагоги мали відповідні прізвища: Шкільник, Школяр, Школік, Шкільнюк, Школун.
  • Тим, хто працював у бурсах і займався наукою, давали такі рідкісні родові імена, як Логік, Філософ, Книжник.
  • Люди, зайняті мистецтвом, отримували прізвища Маляр, Малярик та Маляренко. А творців з особливим талантом у мистецтві називали Богомазами чи Богомазюками, що згодом стало родовими іменами.
  • Усі, хто тим чи іншим чином був пов’язаний із музикою, це були зазвичай церковні співачі, які отримували прізвища Півець та Співак. Люди, які були диригентами у хорі, мали родові імена Регент та Регенчук.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень