Деколи споживачі вдаються до різних методів економії на комуналці, але не всі вони є законними. Наприклад, власники квартирних лічильників води можуть загнати себе у велику боргову яму, пише юридичне агентство "Турій та Партнери".

За різними оцінками, близько 5% українців викрадають комунальні послуги в надії заощадити гроші. Нерідко встановлюються магніти на лічильники води, проте такий спосіб "економії" може призвести до серйозних наслідків.

Лічильник води. Фото: скрін youtube
Лічильник води. Фото: скрін youtube

Наголошується, що сучасні прилади обліку води обладнані антимагнітним захистом, але споживачі примудряються її обминати. Якщо контролер має підстави вважати, що було втручання у роботу лічильника, то нього встановлюють спеціальну пломбу. Зрив такої пломби коштуватиме споживачеві круглу суму - до 20 тисяч гривень.

У разі виявлення фахівцями магніту на лічильнику води, то наслідки для споживача можуть бути значно болючішими.

Популярні новини зараз
Українцям пенсійного віку нададуть тимчасову допомогу: які документи потрібно подати Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Водопостачання. Фото: скрін youtube
Водопостачання. Фото: скрін youtube

Штраф за намагнічування лічильника розраховується за затвердженою методикою - враховується звітний період з моменту останньої перевірки до виявлення порушення, береться середній показник витрати води та розраховується загальна сума.

Практика показує, що за кожну добу, коли на лічильнику теоретично було встановлено магніт, можуть нараховувати до 500 гривень штрафу. Загальну суму, яку можуть нарахувати, страшно навіть уявити.

Раніше портал Знай повідомляв, зайві кубометри у платіжках: "Київводоканал" терміново звернувся до споживачів.

Також наш портал інформував, українцям анонсували поетапне вивертання кишень: тарифи зростатимуть навесні та влітку.

Крім того, ми писали, два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору.