Російські війська захопили село Соловйове, що розширило їхній прорив у районі Очеретиного. Кілька днів тому росіяни прорвалися на північний захід від Авдіївки, перемістившись на 3 км вглиб позицій ЗСУ до селища Очеретине. За словами експерта Юліана Рьопке, який аналізує відкриті дані для BILD, окупанти почали розширювати контрольовану територію, захопивши село Новобахмутівка та тепер зайшли в сусіднє село Соловйове.

«Південніше їм вдалося перейти водну перешкоду в селі Бердичі, узяти Семенівку, а також пройти 2 км до Уманського і Яснобродівки», — йдеться в матеріалі.

За даними Рьопке, за 9 місяців після захоплення Авдіївки окупанти просунулися на 12 км на захід.

Насправді, здобутки росіян в районі сіл Новобахмутівка та Соловйове розширюють виступ, який російські війська сформували вздовж ділянки фронту на північний захід від Авдіївки. Це надає окупантам стабільнішу позицію для подальшого ширшого проникнення в українські лінії оборони.

Втім, цей виступ має приблизно два кілометри у найширшій ділянці, і все одно буде вразливим для українських контратак, якщо ЗСУ стабілізують тактичну ситуацію в цьому районі. Зокрема селище Очеретине розташоване на межі між українською оборонною лінією, яку війська РФ атакували після захоплення Авдіївки в середині лютого 2024 року, та наступною лінією оборони ЗСУ, розташованою далі на захід. Російські джерела раніше ідентифікували її як міцніше укріплену лінію.

Додамо, поки Україна чекає на новий схвалений пакет військової допомоги від США, російські війська продовжують просуватися на сході. І одним з основних об’єктів уваги для росіян наразі залишається саме селище Очеретине.

Якщо російським військам вдасться захопити й утримати Очеретине, це може відкрити життєво важливі українські логістичні маршрути, що пов’язують три ключові військові вузли — Костянтинівку, Покровськ і Велику Новосілку. ЗСУ не можуть допустити цього просування, адже це важливі логістичні міста для українських військових.

Аналітики в ISW не виключають, що війська РФ зможуть додатково стабілізувати свій виступ на північний захід від Авдіївки та просунутися далі на захід від Очеретиного. За розрахунком росіян, подібне просування ускладнило б утримання позицій ЗСУ на лінії Бердичі-Семенівка-Уманське. Тож українське командування може прийняти рішення відвести українські сили далі на захід, якщо визнає, що тактичні досягнення росіян в цьому районі надто загрожують поточним позиціям ЗСУ, констатують аналітики.

Військові експерти нагадують, що з Авдіївки українські війська відійшли «на відносно погано підготовлені оборонні позиції» безпосередньо на захід від міста, і все одно продовжили сповільнювати просування росіян. Розташовані далі на захід оборонні позиції, ймовірно, нададуть ЗСУ такі ж або навіть кращі можливості для притуплення наступу Росії. Тож росіянам ймовірно, доведеться підтримувати відносно високий темп наступальних операцій, щоб тиснути на подальшу оборонну лінію ЗСУ.

Зокрема військам РФ доведеться поповнювати та посилювати штурмові підрозділи на ділянці фронту на північний захід від Авдіївки. Окупанти, ймовірно, не зможуть підтримувати темп наступальних операцій, необхідний для швидкого просування на захід від лінії Бердичі-Семенівка-Уманське, припускають в ISW.

Вони прогнозують, що окупанти, ймовірно, продовжуватимуть досягати тактичних успіхів на північний захід від Авдіївки, але ці успіхи навряд чи переростуть у значний в оперативному плані прорив, не кажучи вже про те, щоб спричинити крах української оборони на захід від Авдіївки.