Ворожі підрозділи прагнуть «взяти в кліщі» ЗСУ і захопити Часів Яр, адже контроль над ним може стати загрозою для всієї оборони ЗСУ.

Про це в ефірі телемарафону заявив речник ОСУВ «Хортиця» Назар Волошин.

Він наголосив, що метою російських військ є захоплення Часова Яру, досягти цього вони хочуть, обійшовши українських захисників із флангів та оточивши їх. 

За словами військового, ворожі сили йдуть до каналу Сіверський Донець — Донбас, для цього вони спробують пробитися через оборону ЗСУ на захід від Бахмута.

«Окупантів вдається стримувати, але вони мають перевагу за кількістю живої сили і техніки, при цьому не шкодують ні першого, ні другого», — підкреслив Волошин.

Речник ОСУВ «Хортиця» додав, що наразі противник насамперед атакує села Білогорівка, Богданівка та Іванівське. Біля Білогорівки окупанти зібрали величезну кількість живої сили і техніки, саме цей населений пункт штурмують найактивніше.

В той самий час, командир 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» Павло Паліса також розповів про ситуацію на східному напрямку.

«Стратегічна ціль росіян на цьому напрямку — вихід на адміністративні межі Донецької й Луганської областей. Оперативна ціль — операція з захоплення Часового Яру. Він є ключовим об’єктом місцевості. Через висоти, через шляхи, утримання яких дає перевагу», — наголосив він.

Командир підкреслив, що ЗСУ роблять усе можливе, щоб не допустити прориву оборони.

«Бригада веде оборонний бій на околицях. Противник намагається наростити зусилля в смузі оборони бригади й також по сусідах — з метою прорвати оборону, розсікти оперативну побудову, угруповання. Ми намагаємося не дати їм цього зробити», — підкреслює він.

Також варто додати, що ворог розуміє, що вікно можливостей для наступальних дій для нього незабаром закриється через нарощування постачань Україні західної допомоги. У зв’язку з цим намагається досягти максимального, як він вважає, результату, де лише можливо. Найгострішою точкою фронту залишається район міста Часів Яр Донецької області.

Таку оцінку дав військовий експерт Сергій Грабський.

“Часів Яр залишається найгострішою точкою на лінії фронту, де зосереджено, можна сказати, більшість зусиль російських військ, які намагаються прорватися до міста, попри будь-які втрати. І вони намагаються це робити як фронтальними атаками, так і спробами зайти з півночі та півдня. Хоча з півдня останнім часом нам удалося стабілізувати ситуацію і не допускати прориву противника. Але треба розуміти, що вони мають завдання — захопити Часів Яр. Вони розуміють, що вікно можливостей, яке вони мають, закривається. Тому, попри втрати, знищену техніку, не передбачаючи, що буде потім, вони рвуться вперед. Інтенсивність бойових зіткнень на цьому напрямку залишається дуже-дуже високою. І вона такою залишатиметься ще мінімум наступні два-три тижні”, — вважає експерт.

Він додав, що вікно можливостей, що закривається, змушує росіян промацувати українські позиції на різних ділянках фронту: від Куп’янська до Оріхівського напрямку і Роботинського плацдарму. Напруженою залишається ситуація на Авдіївському напрямку.

“Гарячими залишаються ділянки фронту на захід від Авдіївки, де наші війська, утримуючи лінію Бердичі — Семенівка, мають певні труднощі на північному фланзі, де противник прорвався в районі Очеретиного. Тобто бойові дії ведуться з різними рівнями інтенсивності на різних ділянках фронту. І, як я сказав, Росія використовуватиме це вікно можливостей для того, щоб максимально, як вони думають, досягти якихось результатів, закріпитися і готуватися до подальших дій, втративши оборонно-наступальний потенціал”, — прокоментував Сергій Грабський.