Практично кожен із нас - дорослий українець, хоча б раз, але все одно дорікав собі за випиту на ніч каву. Бувало навіть, що ми обіцяли собі зменшити кількість спожитого кофеїну.

Виявляється, що кофеїн є "найпоширенішим психоактивним наркотиком у світі", демонструючи самі властивості, як і класичні стимулятори, такі як амфетамін і кокаїн. Він викликає залежність і може викликати симптоми абстиненції, якщо люди його регулярно вживають, а потім кидають.

Про це написали дослідники у журналі "Journal of Caffeine Research".

Кава, фото: Знай.ua
Кава, фото: Знай.ua

Ця інформація може збентежити людей, які люблять починати свій день з пари кухлів гарячої кави. Але дослідження показують, що споживання помірної кількості кофеїну дає певну користь здоров'ю.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу Судний день розраховано: коли і чому людство може зникнути Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК
Показати ще

Яка норма кави на день?

За даними Управління з контролю якості харчових продуктів і медикаментів США, безпечно вживати приблизно 400 міліграмів кофеїну на день. Це приблизно чотири-п'ять чашок кави.

Однак треба враховувати, що кожен має різний рівень толерантності до кофеїну, тому максимальна кількість для деяких людей може бути значно нижчою від рекомендованого. При цьому вагітним та жінкам, які годують груддю, рекомендується проконсультуватися з лікарем перед вживанням кофеїну.

ноутбук і кава
ноутбук і кава, pexels.com

Дослідження показують, що помірне споживання кави має багато переваг здоров'ю. Вживання двох-трьох чашок кави на день пов'язують із меншим ризиком серцевих захворювань та смерті від серцево-судинних захворювань, ішемічної хвороби серця та інсульту.

Вживання кави також було пов'язане зі зниженням ризику хвороби Паркінсона, діабету 2 типу та низки захворювань печінки. Дослідження також свідчать, що регулярне вживання кави сприяє зниженню артеріального тиску.

Однак будьте обережні, оскільки позначка "без кофеїну" є оманливою. Він все ще має певну його кількість, а також може містити деякі канцерогени, які використовувалися для обробки.

Що буде, якщо випити багато кави за день:

- безсоння;
- тремтіння;
- Тривога;
- прискорене серцебиття;
- розлад шлунку;
- нудота
– головний біль;
- Відчуття нещастя (дисфорія).

При цьому люди, які раптово припиняють споживання кофеїну, можуть відчувати симптоми відміни, такі як біль голови, тривога і нервозність.

Ранкова кава, фото: pixabay.com
Ранкова кава, фото: pixabay.com

Поради щодо кави

У прагненні здорового способу життя кожна маленька зміна має значення. Однак, для багатьох людей наявність ранкової кави навіть не підлягає обговоренню, хоча цей напій здатний нашкодити вашому здоров'ю. На щастя, можна збільшити його користь.

Якщо ви відмовитеся від кави, ваш сон повинен покращитись. Однак, як стверджують експерти, це може статися не відразу. І чим більше кави ви п'єте, тим важчим може бути цей перехід.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

Нагадаємо, коріння буде потужніше волосіні: чим поливати розсаду, щоб вона змогла зміцніти.

Раніше повідомлялося, від шкарпеток до інструментів: як використовувати у побуті пластикові затискачі від хліба.

Також, не виливай: топ-7 корисних засобів із "макаронної" води.