За даними естонської розвідки, Росія намагається прискорити наступальну операцію в Україні. Однак ймовірність обвалу фронту зменшується.

Полковник Антс Ківісельг, керівник розвідувального центру Збройних Сил Естонії, висловив думку, що Росія використовує останній шанс перед прибуттям західної військової допомоги в Україну. Про це він заявив під час брифінгу.

Незважаючи на зростання інтенсивності атак, досягнення російських військ залишаються обмеженими, а українські захисники продовжують ставити опір, зменшуючи ризик обвалу фронту. Про це наголосив Ківісельг.

«Росія намагається використати останнє вікно можливостей, поки західна військова допомога повністю не прибула в Україну і не була розгорнута в операціях», – сказав він.

Ківісельг також прокоментував російські обстріли мирного населення, спрямовані на створення «нічийної зони». За його словами, завдяки ефективній протиповітряній обороні Україна змогла знизити інтенсивність російських бомбардувань.

Представник естонської розвідки також підкреслив: ворог активно тисне на місто Часів Яр на захід від Бахмута, а також на Мар’їнський напрямок на захід від Донецька. Окрім того, окупанти здійснюють напади на населені пункти вздовж залізниці, що з’єднує Авдіївку з Покровськом.

Учасник російсько-української війни, майор у відставці ЗСУ Олексій Гетьман, висловив думку, що Збройні сили можуть готуватися до наступного контрнаступу на півдні України. Він особливо зазначив, що Велика Британія надає додаткову підтримку, наприклад, авіабомби та катери.

Цією інформацією він поділився у своєму інтервʼю для одного з видань.

«Головне, треба подумати, чому вони передають нам 60 катерів. Ми всі пишалися тим, що близько 350 наших військовослужбовців проходили навчання саме у Британії. Йдеться про «командос», тобто тих, хто може чинити певні дії з моря на кшталт тих, які були у фільмах зі Шварцнегером. Вони навіть проходили випробування у бою, коли висаджувалися на кримському узбережжі, атакували «вишки Бойка» тощо. А тут ще й передають човни. Тут ми одразу дивимося на мапу, бачимо Кринки та той невеличкий плацдарм, який маємо розширити», — розповів він. 

Також українські військові стабілізують ситуацію на фронті, і в кінці року планують розпочати контрнаступ.

Ця інформація міститься у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

Звідомляється, що ISW посилається на інформацію від західного чиновника, який розповів виданню Financial Times, що армія РФ залишається неефективною, маючи застаріле обладнання та погано підготовлених солдатів.

У звіті також зазначається, що оцінка російської військової ефективності лише за абсолютною якістю ігнорує використання росіянами їх тимчасових відносних переваг над Україною для того, щоб створити для Сил оборони дедалі більший стрес.

Згідно з аналізом, російські військові зіштовхуються з обмеженнями у відношенні до кількості сучасної та ефективної техніки, яку вони можуть та будуть розміщувати в Україні. Загальна боєздатність російських з’єднань і частин продовжує знижуватися через процес деградації.

У той же час, війська агресора вдаються до використання своєї числової переваги у техніці та живій силі, щоб здійснювати постійний та зростаючий тиск на ЗСУ, при цьому приймаючи втрати, які українська армія не змогла б витримати.

«Зосередженість Росії на кількості, без урахування якості, підтримує тактичні переваги агресора. Особливо це яскраво проявляється сьогодні, адже затримки в наданні західної допомоги у сфері безпеки, послабили якісні переваги України над російськими військами. Цього літа росіяни будуть використовувати кількість особового складу для досягнення тактичних переваг навіть проти вже достатньо забезпечених ЗСУ», — йдеться у звіті ISW.