Американський інвестиційний фонд Argentem Creek Partners, який позиціонує себе як провідний інвестор в Україні, фінансує бізнес росіян близьких до "Роснєфті" та уряду країни агресора. Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Журналісти звернули увагу на повідомлення французького видання Іntelligence Оnline, яке написало про філіппінську компанію Salmon. Компанія у січні 2024 року поглинула Rural Bank of Santa Rosa та отримала банківську ліцензію на Філіппінах. Salmon керують російські бізнесмени Павло Федоров та Георгій Чесаков, які обіймали посади у Tinkoff Group, "Роснєфті" та працювали в уряді РФ.

Рік назад американський інвестфонд Argentem Creek Partners (ACP) видав цій компанії кредит на $20 млн, завдяки чому Salmon вийшов на позиції однієї з найбільш швидкозростаючих фінтех-компаній Азії.

АСР, заснований Деніелом Чепменом, позиціонує себе як провідний інвестор в Україні, тому фінансування ним російського проєкту, на думку журналістів, виглядає дивним. Тим більше у пресрелізі ACP немає згадок про близькість засновників Salmon до бізнесу чи уряду РФ.

Георгій Чесаков, співзасновник та генеральний директор Salmon працював у Tinkoff Group, основний актив якої – "Тінькофф Банк" – на початку 2023 року був включений до десятого пакета санкцій Євросоюзу щодо Росії. До весни 2022 року він очолював відділ міжнародного зростання.

Популярні новини зараз
Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо
Показати ще

Павло Федоров був співголовою правління Tinkoff Group, віцепрезидентом "Норильський нікель" та віцепрезидентом "Роснєфті". Як зазначає Іntelligence Оnline, після того, як Федоров пішов з посади в "Роснєфті", "він залишився в серці компанії на більш неформальній посаді правої руки її голови та генерального директора Ігоря Сєчіна, який є одним з найвідданіших високопосадовців Володимира Путіна з часів їхньої спільної роботи в мерії Санкт-Петербурга в 1990-х роках".

Як пишуть французькі журналісти, в Україні АСР веде лобістську кампанію та судову тяганину з українським холдингом GNT Group, основні активи якого зосереджені в зерновому терміналі Одеського порту. Бенефіціари GNT Group Сергій Гроза та Володимир Науменко заявили, що у 2022 році АСР в рамках кредитної суперечки розпочав рейдерське захоплення активів холдингу – перереєстрував три компанії GNT Group з Одеси на Львів, замінив директорів на своїх людей та розпочав процедуру банкрутства бізнесу.

До цього процесу були залучені адвокати пов’язаної з владою юридичної компанії Hillmont Partners. Також, за словами регіонального керівника фонду АСР Джона Паттона, американці залучилися підтримкою керівників Офісу президента.

У GNT Group припустили, що ACP буде знецінювати активи, щоб продати бізнес. І майбутні дії фонду це підтвердили. ACP відмовився реструктурувати борги компаній за кредитами, у грудні 2022 зірвав угоду GNT Group з інвестором, який був готовий вкласти кошти в українську компанію. У лютому 2023 ACP ініціював банкрутство успішно працюючих підприємств холдингу, які працювали над зерновими ініціативами. Це призвело у січні-лютому 2023 до втрат частини контрактів з міжнародними трейдерами, що працювали з агрохолдингом. У лютому 2023 інші кредитори стягнули з GNT Group частину активів, які перебували у заставі.

ЗМІ також писали, що Argentem Creek Partners шукає покупця для українського бізнесу. Джон Паттон зустрічався з головою Наглядової ради UkraineInvest та "Слугою народу" Давидом Арахамією, який міг вести перемовини щодо продажу бізнесу GNT Group.

Журналісти "Апострофа" припустили, що захват стратегічного українського порту інвестфондом зі зв'язками в РФ може виявитись спецоперацією РФ проти України. У якості доказу вони привели спробу захоплення одеського термінала "Олімпекс Купе Інтернешнл" (актив GNT Group) новим директором, призначеним на вимогу кредиторів – Андрієм Науменко.

Він директор компанії "Грейн Інвест Україна", кінцевим бенефіціаром якої є громадянин РФ Джаші Важа. Проти останнього відкрите кримінальне провадження №22023000000000306 від 31.03.23 за ст. 110-2 КК України (фінансування насильницької зміни державної влади).

Видання також нагадало, що засновник АСР Денієл Чепмен та його команда є вихідцями з Black River Asset Management, дочірньої компанії транснаціональної корпорації Cargill Inc. Корпорація продовжує працювати в Росії, яка крала українське зерно з окупованих територій. Прибуток російських структур Cargill у 2023 р. зріс з 8,1 млрд руб. до 16,3 млрд руб., у порівнянні з минулим роком. Її компанії заплатили в бюджет РФ у 2023 р. податок на прибуток у 4,1 млрд рублі (у два рази вище, ніж роком раніше).

"Таким чином, АСР може грати на руку РФ, готуючи плацдарм для вивозу українського зерна агресором", – зробили висновок журналісти.

13 березня 2024 року Окружний суд м. Нікосія (Кіпр) скасував наказ про призначення тимчасового ліквідатора в G.N. Terminal Enterprises Limited (Кіпр; материнська компанія холдингу GNT Group). Ліквідатора незаконно призначили 10 березня 2023 року за заявою кредитора Argentem Creek Partners (ACP). Судді також скасували всі рішення, прийняті ліквідатором.