Азербайджанський аналітик Агіль Рустамзаде у своєму інтерв’ю українському радіо розповів про умови, за яких, на його думку, переговори між Україною та Росією матимуть сенс.

«Є сценарії, які дозволяють досягти точки компромісу. Я не маю права агітувати чи до чогось закликати український народ і його керівництво, але якщо ви можете отримати в певній перспективі фіксацію фронту, на вас при цьому не буде накладено обмежень, як от — не вступати в НАТО і ЄС чи обмежувати свою армію. Якщо їх не буде, то я думаю, переговорна позиція має сенс», — заявив Рустамзаде в інтерв’ю.

Додамо, уряд Швейцарії під час візиту Зеленського в січні погодився організувати мирну конференцію. Зазначалось, що «наразі існує достатня міжнародна підтримка для проведення конференції високого рівня для початку мирного процесу».
Та в Кремлі, яку не запросили на саміт, заявляли, що переговори про мир в Україні, не матимуть сенсу без участі Росії.

Конференція, яку називають Глобальним самітом миру, відбудеться 15 – 16 червня. Очікується, що від 80 до 100 країн візьмуть участь у зустрічі на розкішному курорті Бюрґеншток поблизу міста Люцерн.

Президентка Швейцарії Віола Амгерд зауважувала, що червнева конференція навряд чи негайно зупинить російську війну в Україні, але висловила надію на початок міжнародного дипломатичного процесу.

“Ми не підпишемо мирний план на цій конференції. Ми міркуємо, що буде друга конференція, але на цій ми хочемо розпочати процес”, — сказала Віола Амгерд журналістам.

В будь-якому разі Україна вислухає всі пропозицію щодо миру, але наполягати буде на своїй формулі, адже ми не можемо віддати законні території країні-агресору.