StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Незамінний на кухні та особливо небезпечний: з чого насправді роблять маргарин

30 квітня 2024, 20:54
3043
Маргарин широко використовується як заміна вершковому маслу в кулінарії. Главред з'ясував, з чого складається маргарин та, як обрати маргарин в магазині.
Незамінний на кухні та особливо небезпечний: з чого насправді роблять маргарин
З чого виробляють маргарин - як вибрати якісний маргарин в магазині / Колаж Главред, фото: скріншот із відео YouTube

Вважається, що маргарин є дешевим і дуже шкідливим замінником масла. Маргарин має більш низький вміст насичених жирів порівняно з маслом, але може містити трансжири, які вважаються менш здоровими для серця. Про це повідомляє дієтолог Наталія Самойленко у своєму Instagram.

Чим небезпечний маргарин

Маргарин – це продукт на основі різних рослинних олій: соняшникової, пальмової, соєвого, оливкової, арахісової, а також води, емульгаторів і ароматизаторів. Його широко використовують в якості твердого жиру для приготування різноманітних страв і випічки.

Дієтолог Наталія Самойленко зазначає, що шкода маргарину полягає у високому вмісті трансжирів.

"Трансжири дуже шкідливі для організму, тому як активно підвищують рівень поганого холестерину, який відкладається на стінках судин та знижують рівень хорошого". - вказує вона.

Хто така Наталія Самойленко

Наталія Олександрівна Самойленко — український лікар-дієтолог, ендокринолог, автор книг. Постійний експерт ранкової програми "Сніданок з 1+1" на каналі "1+1" (від 2018 року). Засновниця ГО "Асоціація дорослого і дитячого харчування". У травні 2018 року заснувала Клініку дієтології Самойленко, що спеціалізується на діагностиці обміну речовин та розробці схем харчового раціону. Серед пацієнтів Наталії Самойленко та Клініки дієтології Самойленко — представники українського шоу-бізнесу, політики, підприємці.

З чого виробляють маргарин

Користь маргарину напряму залежить від того, які рослинні олії він містить і як обробляється. Деякі якісні маргарини збагачені сполуками фітостеринами, що можуть допомогти знизити поганий холестерин, шкідливий для здоров'я серця, може містити трансжири.

На відміну від вершкового масла, рослинні олії не тверднуть при кімнатній температурі. Щоб зробити їх твердими складовими маргарину, їх структуру змінюють хімічним шляхом завдяки процесу гідрогенізації. При високій температурі і під високим тиском на олію впливають газоподібним воднем і металевим каталізатором.

Процес гідрогенізації перетворює частину ненасиченого жиру в насичений, який залишається твердим при кімнатній температурі, а також збільшує термін зберігання продукту. На жаль, як побічний ефект утворюються трансжири. У зв'язку з тим, що високе споживання промислових трансжирів пов'язане з підвищеним ризиком хронічних захворювань, органи охорони здоров'я рекомендують людям обмежити їх споживання.

Який маргарин не містить трансжири

Багато виробників почали використовувати нову техніку затвердіння рослинних олій в маргарині, яка називається переетерифікація. Вона замінює деякі ненасичені жири в маслі насиченими жирами. Переетерифіковані рослинні олії вважаються безпечними для здоров'я, на відміну від гідрогенізованих, тому що не містять трансжирів.

Цей маргарин має м'яку форму, продається в ванночці і легко намазується. Маргарин, що містить трансжири, продається в твердих блоках і в складі має гідрогенізовані або частково гідрогенізовані олії.

Як обрати маргарин

Харчовий технолог Христина Олегова у своєму Tik-Tok розповіла про те, як обрати маргарин, щоб шкода від нього була як можна менша.

"Перш за все дивимося, що було ДСТУ 4465. Згідно з цим стандартом кількість трансжирів у маргарині буде не більше 8%", - вказує вона.

Крім того, експерт з якості продуктів рекомендує купувати маргарин у складі якого не буде гідрогенізованих жирів. За її словами, краще купувати продукт в складі якого будуть саме переетерифіковані жири.

Дивіться відео про те, як обрати маргарин в магазині:

@kristinasantulip на зв'язку перший адекватний блог про харчові продукти ? як обирати продукти харчування, пишу в інстаграм kristinasantulip ? #розбірпродуктів#розбірскладу#наукпоп#трансжири#разборсостава#маргарин♬ оригинальный звук - ПЕРШИЙ НАУКОВИЙ БЛОГ ПРО ЇЖУ?

Хто така Христина Олегова

Олегова Христина - харчовий технолог, PhD, автор лекцій про продукти. Автор блогу в якому розповідає зрозумілою мовою про хімію в складах їжі і чому її не варто боятися.

Як відрізнити масло від маргарину

Відрізнити вершкове масло від спреду та маргарину можна за декількома ознаками:

  • Склад: вершкове масло виготовляється лише з вершкової сировини, тобто зі збитих вершків сиру. Спред та маргарин містять рослинні олії, які зазвичай мають більш низьку вартість.
  • Колір та консистенція: вершкове масло має природний жовтавий колір та товсту консистенцію при кімнатній температурі. Спред та маргарин можуть мати більш блідий колір та більш м'яку консистенцію.
  • Смак та аромат: вершкове масло має характерний аромат та смак вершків. Спред та маргарин можуть мати менш виражений смак та аромат.
  • Холодостійкість: вершкове масло зазвичай зміцніє при низьких температурах, тоді як спред та маргарин можуть залишатися м'якими.

Дивіться відео про те, як відрізнити вершкове масло від маргарину:

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти