Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. На цей раз наші читачі дізнаються, хто в Україні може претендувати на достроковий вихід на пенсію у 2024 році, а також, що потрібно для цього зробити.

Деякі категорії українців можуть вийти на пенсію достроково. Це передбачено статтею 115 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Про це стало відомо завдяки повідомленню прес-служби Пенсійного фонду України.

Оформлення пенсії Фото: скрін youtube
Оформлення пенсії Фото: скрін youtube

Вийти на пенсію достроково в Україні можуть:

1. Учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, члени сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України після досягнення чоловіками 55 років, жінками — 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків та не менше 20 років у жінок.

Популярні новини зараз
В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо ТЦК витратить 10 мільйонів на перевезення військовозобов'язаних З червня українці отримають нову допомогу: треба поквапитись з оформленням Пенсіонерів розчулили новиною: хто у червні отримає доплату 1500 грн
Показати ще

2. Багатодітні матері, які народили п'ять і більше дітей, а також матері осіб з інвалідністю з дитинства або тяжко хворих дітей, яким не встановлено інвалідність, за умови, що вони виховали дітей до шестирічного віку, самі досягли віку 50 років та мають не менше 15 років страхового стажу. На вибір матері або у разі її відсутності, якщо виховання таких дітей здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення віку 55 років та за наявності страхового стажу не менше 20 років.

3. Особи, яким залишилося 1,5 року до досягнення пенсійного віку, але які опинилися без роботи:

у зв'язку із змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності чи штату працівників. При цьому пенсію можуть призначити лише у разі реєстрації у державній службі зайнятості протягом 30 днів після звільнення та відсутності протягом 7 календарних днів відповідної роботи;

у зв'язку з виявленням невідповідності посади за станом здоров'я.

При цьому придбаний страховий стаж у людини, яка претендує на достроковий вихід на пенсію, має бути не менше ніж 35 років у чоловіків і 30 років — у жінок.

4. Особи, що мають певні захворювання:

хворі на гіпофізарний нанізм (ліліпути), диспропорційні карлики — після досягнення чоловіками 45 років, жінками 40 років і за наявності страхового стажу не менше 20 років у чоловіків і не менше 15 років у жінок;

особи з інвалідністю за зором I групи — сліпі та особи з інвалідністю з дитинства I групи м після досягнення чоловіками 50 років, жінками — 40 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років у чоловіків та не менше 10 років у жінок.

Оформлення пенсії, скріншот: YouTube
Оформлення пенсії, скріншот: YouTube

Як вийти на пенсію достроково у 2024 році

Для дострокового виходу на пенсію слід звернутися до органу Пенсійного фонду з відповідною заявою та такими документами:

- паспортом (оригінал та копія);

- документами, що підтверджують стаж роботи (трудова книжка) або іншими документами, що підтверджують загальний та пільговий стаж роботи;

- довідкою про надання індивідуального податкового номера (код РНОКПП);

- довідкою про доходи за страховий стаж роботи. Довідка повинна містити інформацію за останні 60 календарних місяців до 1 липня 2000 року та за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року.

Нагадаємо, пенсіонерам обіцяють додаткові виплати: що зміниться з липня 2024 року.

Раніше повідомлялося, що військові пенсії в Україні: чому індексація не для всіх однакова.

Також, щасливчиків буде не так багато: кому піднімуть пенсії в останній місяць весни.